Toinen pääkirjoitus 28.1. 2002
Asunnot ja lainat käyvät kaupaksi

Talousnäkymiä varjostaa yhä epävarmuus. Nousu näkyy, mutta milloin sen vaikutukset alkavat näkyä laajemmin, siitä vallitsee suuria näkemyseroja. Kevät on useissa arvioissa vaihtunut syksyksi.

Yhdellä alueella näkymät ovat kohtuullisen vakaat: asuntokauppa käy, samoin kaupaksi käyvät asuntolainat. Myös asuntojen hinnat ovat pysyneet vakaina.

Viime syksynä asuntoluottoja kysyttiin vilkkaasti. Luottomäärissä lähestyttiin parin vuoden takaista ennätystä. Kysynnän syynä on korko, joka on ollut matala. Alhainen korkotaso vauhdittaa keväälläkin asuntokauppoja. Sillä on merkitystä, koska neljä kymmenestä asuntoa havittelevasta rahoittaa kauppansa pankkilainalla.

Asuntokaupan odotetaan jatkuvan vilkkaana koko kevätkauden. Paikoin kysyntä ylittää tarjonnan. Se nostaa paikallisesti hintoja. Asuntojen hinnoissa onkin selviä paikkakuntakohtaisia eroja. Kasvukeskuksissa hinnat ovat nousussa.

Tilastokeskuksen selvityksen mukaan omistusasunnon hankinta-aikeet olivat kohtuullisessa kasvussa viime vuoden lopulla. Tuolloin seitsemisen prosenttia kotitalouksista suunnitteli hankkivansa omistusasunnon seuraavan vuoden aikana.

Varsinais-Suomessa ostoaikeet olivat selvästi korkeammalla kuin koko maassa keskimäärin. Mielenkiinnon kohteina ovat ensisijaisesti tavalliset perusasunnot. Sen sijaan huippukalliiden asuntojen kysyntä on laantunut. Optiomiljoonien kuihtuminen heijastuu asuntokauppaankin.

Asunnonvaihdon syynä on matalan korkotason ohella halu kohentaa asumisen tasoa. Vaikutusta on myös kasvukeskusten kohonneella vuokratasolla. Se on pakottanut monet harkitsemaan omistusasunnon hankkimista.

Kun asuntokauppoja solmitaan kasvukeskuksissa reippaaseen tahtiin, muuttotappioalueilla tilanne on päinvastainen. PTT:n selvityksen mukaan väestökatokunnissa oli toissa vuoden lopussa pahimmillaan joka kymmenes asunto tyhjillään. Alueelliset erot ovat kasvussa, eivät tasoittumassa.

PTT:n mukaan tyhjillään tai tilapäisesti asuttuina oli kaikkiaan yli 200 000 asuntoa. Osa niistä oli hyväkuntoisia ja hyvin varusteltuja taajamien kerrostaloasuntoja. Niiden arvo kohoaa miljardeihin euroihin. Maan taloudellinen eriarvoistuminen jatkuu.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.