Toinen pääkirjoitus 27.1. 2002
Perintökaaresta arvoristiriita

Kumpi on tärkeämpää perinnönjaossa, vanhempien vapaus päättää omasta omaisuudestaan vai jälkeläisten oikeus tasa-arvoiseen kohteluun. Siitä kiistellään eduskunnassa, joka on säätämässä lakia perintökaaren uudistamisesta.

Lakiesitys korostaa perinnön jättäjän näkökulmaa. Sen mukaan vanhemmat saisivat nykyistä vapaammin lahjoittaa omaisuuttaan valitsemilleen lapselle tai lapsille. Muutoksella pyritään myös helpottamaan yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdosta ja viemään perintökaarta lähemmäs pohjoismaista käytäntöä.

Hallituksen syksyllä antama esitys nostatti eduskunnan lakivaliokunnan takajaloilleen. Laki palautettiin muutosvaateiden kera oikeusministeriön valmisteluun. Vieläkään se ei näytä valiokuntaa läheskään tyydyttävän. Hanke on herättänyt myös ulkoparlamentaarista kritiikkiä etenkin nais- ja vammaisjärjestöissä.

Naispiireissä pelätään, että lakiuudistus palauttaa Suomen agraariseen aikaan, jolloin perheen poika peri maat ja mannut, eikä tyttärille jäänyt kuin korkeintaan kaappikello. Vammaisjärjestöt ovat puolestaan huolissaan vammaisten lasten asemasta.

Pelot pohjautuvat kovin pessimistiseen käsitykseen vanhempien tavasta ja kyvystä suhtautua jälkeläisiinsä. Yhden perusteeton suosiminen muiden kustannuksella ei kuulu moraaliin, jonka mukaan suomalaisten enemmistö on tottunut elämään.

Tasapuolisuuden etiikka on syvälle juurtunut, eikä tee eroa lasten kesken olivat he sitten poikia, tyttäriä tai vielä vähemmän vammautuneita. Tasajako ei kuitenkaan aina takaa tasapuolisuutta, saati oikeudenmukaisuutta. Siksi vanhemmilla pitää olla mahdollisuus arvioida, miten esimerkiksi lasten elämäntilanne ja taloudellinen asema vaikuttavat omaisuuden jakoon.

Perinnönjaon niin sanottu lakiosa turvaa tasapuolisuutta myös uudistuksen jälkeen. Vanhemmat voivat suosia jotakuta perillistä elinaikanaan, mutta ei enää testamentissa tai kuolinvuoteella. Toisin kuin ministeriö esittää, arvoltaan huomattava suosiolahja olisi kohtuullista edelleen laskea mukaan pesän omaisuuteen.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.