Aimo Massisen kolumni 26.1. 2002:
Ymmärrys eroamiseen puuttuu

Kun Turun käräjäoikeus tuomitsi Turun sos.dem. valtuustoryhmän puheenjohtajan Jarmo Rosenlöfin lähes kymmenen vuoden takaisesta rikoksesta, avunannosta törkeään velallisen petokseen, yhdentoista kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, hän ei vielä siinäkään vaiheessa ymmärtänyt erota, ja pari päivää harkittuaankin pelkästään "pidättäytyi toistaiseksi" luottamustehtävistään.

Kun Paimion kaupunginjohtaja Jouni Pärssinen on vuoden aikana tuomittu sekä lahjusrikkomuksesta että törkeästä rattijuopumuksesta ja epäillään jo toistamiseen syyllistymisestä törkeään rattijuopumukseen, hän yhä kieltäytyy eroamasta.

Ihmisen sokeudella ja itsekeskeisyydellä ei ole usein äärtä eikä laitaa.
Kun katsoo Turun poliittisten vaikuttajien rikosrekisteriä lähimenneisyydessä, kokoomuslaiset olivat ylivoimaisia 1990-luvun alkupuolella.

Vuosikymmenen lopulla demarit ovat kuitenkin kirineet hyvin etenkin kunnallisjärjestön olutskandaalin ansiosta. Mutta myös muita jahtaavat mäenpääläiset ovat kahmineet osansa tuomioista.

Turun tautia ei ehkä enää ole, mutta tuomioita lankeaa poliittisille päättäjille yhä kiusallisen usein - milloin mistäkin syystä.
Jarmo Rosenlöfin tapaus on kaikessa raadollisuudessaan merkittävä nimenomaan siinä mielessä, että hän on koko "rikollisen ajan", noin kymmenen vuotta, ollut niin keskeinen sosiaalidemokraattien kunnallispolitiikassa. Valtuustoryhmän ja sosiaalilautakunnan puheenjohtajuudet edustavat poliittisen vaikuttamisen huippua.

Samanaikaisesti hän on puliveivannut velipuolensa, liikemieshuijari Kimmo Elomaan törkeällä petoksella hankkimilla miljoonilla, väärentänyt bulvaanifirmansa kirjanpitoa ja painostanut vielä iäkkäät sukulaisensa poliisikuulustelussa valehtelemaan rahalähteittensä alkuperän.

Ja kaiken tämän jälkeen hän vielä empii, erotako vai ei, vaikka hänen olisi pitänyt erota jo aikoja sitten eikä asettua enää edes ehdolle viime kunnallisvaaleissa.
Paimion kaupunginjohtajan Jouni Pärssisen tapaus on myös itsestään selvä sikäli, että hänetkin erotetaan, ellei hän itse suostu vapaaehtoisesti eroamaan.

Paimiossa on jo oltu erittäin armollisia ja pitkämielisiä, kun kaupunginjohtaja sai jatkaa virassaan yhden rattijuopumustuomion ja lahjusrikkomuksen jälkeen. Toisen rattijuopumusepäilyn jälkeen Pärssinen ei yksinkertaisesti voi istua pallillaan, varsinkin kun vihjailuja hänen henkilökohtaisesta ongelmastaan levitetään laajemminkin.
Minkään julkisen yhteisön uskottavuus ei kestä sitä, että sen johtavassa asemassa olevat edustajat törttöilevät toistuvasti. Kuntalain 55. pykälän perusteella kaupunginjohtaja on helppo erottaa, jos hän on menettänyt valtuuston luottamuksen.

Pärssinen tietää tämän hyvin, mutta hän haraa vastaan viimeiseen saakka ilmeisesti taloudellisista syistä. Palkka juoksee niin kauan kuin hän istuu edes muodollisesti virassaan.

Kun ihmisellä on oikean moraalin taju hämärtynyt, hän on itsekäs loppuun saakka. Kaupunginjohtaja vähät välittää siitä, minkä vahingon ja maineen menetyksen hän aiheuttaa työnantajalleen ja kunnalliselle demokratialle ylipäätään.
Suomalainen tapakulttuuri ei salli epäonnistumista eikä ainakaan virheiden myöntämistä. Johtavassa asemassa oleva päättäjä tarrautuu tuoliinsa kouristuksenomaisesti myös tämän perinteen kangistamana.

Ministeritasolta en muista muiden kuin Matti Auran ja Arja Alhon vetäneen itse johtopäätökset kriisitilanteessa ja heistäkin ainakin Alho olisi joutunut lähtemään myöhemmin joka tapauksessa, vaikka heidän kohdallaan oli toki kysymys vain poliittisista virheistä eikä väärinkäytöksistä.

Muualla Euroopassa ollaan tässä suhteessa paljon herkempiä. Poliittisen päätöksentekojärjestelmän moraalista uskottavuutta varjellaan muissa maissa tarkemmin.
Medialla on tässäkin merkittävä rooli, mutta toisaalta pitää varjella kuitenkin sitä, ettei tiedotusvälineille anneta kenttätuomioistuimen asemaa.

Veikkauksen toimitusjohtajan Matti Ahteen "käpälöintituomiossa" oli tämänkaltaisia piirteitä, mutta onneksi Suomen Akatemian pääjohtajan Reijo Vihkon sopimaton käytös pikkujouluissa ei sentään johtanut yhtä dramaattiseen lopputulokseen.

Aimo Massinen
02 269 3291
aimo.massinen@turunsanomat.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.