Pääkirjoitus 24.1. 2002:
Yhteyksistä Enroniin uhkaa tulla
paha taakka Bushin hallinnolle

Yhdysvaltain kongressi tutkii Enronin kaatumista ja siihen liittyviä tekijöitä.
Yhdysvaltain kongressi tutkii Enronin kaatumista ja siihen liittyviä tekijöitä.

Yhdysvaltain kongressi kävi keskiviikkona käsiksi maan suurimman energiayhtiön Enronin konkurssiin. Kahdeksan eri komiteaa yrittää saada selkoa energiajätin romahduksesta sekä siihen liittyvistä kirjanpitorikkomuksista.

Kongressin tutkimukset tulevat epäilemättä herättämään suurta huomiota, sillä huomattavan taloudellisen merkityksen lisäksi Enronilla oli yhteydet Yhdysvaltain politiikan huipulle Valkoiseen taloon.

Enronin konkurssi tuli salamana kirkkaalta taivaalta. Vielä viime kesänä yrityksen uskottiin olevan huippukunnossa. Elokuussa pääjohtaja Kenneth Lay kertoi varmistavansa, että Enronin osakkeen pörssiarvo nousisi merkittävästi. Layn omat toimet viittaavat kuitenkin siihen, että hän aavisti, mitä oli tulossa. Hän oli myynyt parin vuoden aikana useaan otteeseen Enronin osakkeita ja ansainnut niillä yli sata miljoonaa dollaria. Lokakuussa alkoivat tutkimukset ja joulukuun alussa Enron päätyi vararikkoon.

Vararikko merkitsi katastrofia työntekijöille, joilta meni työpaikan lisäksi myös eläke. Vastoin sääntöjä työntekijöiden eläkerahat oli sijoitettu yrityksen osakkeisiin, jotka menettivät konkurssin myötä arvonsa. Hyvin ymmärrettävästi nyt vaaditaan tiukempaa kontrollia eläkekassojen toimintaan.

Normaalisti yrityksen tila selviää tilintarkastuksissa, jo hyvissä ajoin ennen vararikon partaalle päätymistä. Enronin tapauksessa näin ei kuitenkaan käynyt siitä huolimatta, että yrityksellä oli käytössään valtakunnan huipputilintarkastajan palvelut. Hälytyskellot eivät soineet, vaikka todellisuudessa yritys oli tehnyt huonoa tulosta jo vuosia. Kaiken lisäksi tilintarkastusyhtiö ryhtyi tuhoamaan kirjanpitoon liittyvää materiaalia, jota nyt kaivattaisiin todistusaineistoksi.

Enronin tapaus ja siihen liittyvät tilintarkastajan toimet herättävät väistämättä kysymyksen, mikä on tilanne muissa yrityksissä. Onko valvonta yhtä lepsua? Onko muitakin suuria yrityksiä, jotka seisovat yhtä huterilla savijaloilla kuin Enron?

Kaikessa karmeudessaan Enronin konkurssilla on toivottavasti myös myönteisiä vaikutuksia ainakin siinä mielessä, että niin tilintarkastajat kuin yritysten johtajatkin seuraavat entistä tarkemmin, mitä yrityksissä todella tapahtuu. Enronin tapauksessa kirjanpito oli tehty niin monimutkaiseksi, että siitä ei selvinnyt yrityksen tila. Avoimuudesta on etua myös liike-elämässä.

Suurina talouden vaikuttajina Enron ja sen pääjohtaja Lay halusivat vaikutusvaltaa myös politiikassa. Lay olikin suurin yksityinen George W. Bushin presidentinvaalikampanjan tukija. Lay hölkkäsi ja pelasi golfia yhdessä presidentin kanssa. Enronin edustajat pitivät ahkerasti yhteyttä myös varapresidentti Dick Cheneyhin, joka on Yhdysvaltain energiapolitiikan johdossa.

Enronin tutkimusten edetessä nämä suhteet uhkaavat muodostua vakavaksi taakaksi presidentille ja hänen varamiehelleen. Nyt pohditaan, kuinka paljon Enron on pystynyt vaikuttamaan omaksi edukseen lähinnä Yhdysvaltain energiapolitiikkaan.

Niin Bushilla kuin Cheneyllä on nyt kova kiire tehdä välimatkaa Enroniin ja Layhin. Ei ole epäilystäkään, etteikö oppositio käyttäisi tilaisuuden tulleen Enronin tapausta täysin määrin hyväkseen.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.