Toinen pääkirjoitus 23.1. 2002:
Vihkon tapaus loppuun käsitelty

Suomalaiset ovat tottuneet rentoutumaan pikkujoulujuhlissaan. Alkoholia käytetään ja puheet ovat joskus sitä luokkaa, että normaalissa työelämässä niitä ei suvaittaisi. Jopa pikkujoulun temmellyksessäkin on tietyt rajat. Ne on kunkin tiedettävä ja niiden mukaisesti on käyttäydyttävä. Viime joulukuussa Suomen Akatemian pääjohtaja Reijo Vihko ylitti nämä rajat, ainakin eräiden akatemian työntekijöiden mukaan.

Seurauksena oli, että jo varmana pidetty Vihkon nimitys seuraavalle kaudelle pantiin jäihin. Opetusministeriöön kantautunut tieto "sopimattomasta käyttäytymisestä" sai esittelijän vetämään asian takaisin. Ennen tätä opetusministeriö oli ollut yhteydessä oikeuskansleriin.

Viime maanantaina presidentti Tarja Halonen kuitenkin nimitti Vihkon seuraavalle kaudelle, josta tosin on tulossa normaalia lyhyempi, koska Vihko jää kahden vuoden päästä helmikuussa eläkkeelle.

Vihkon tapauksen tutkimuksissa on käynyt selville, että Vihko oli pikkujouluiltana loukannut eräitä Akatemian naispuolisia työntekijöitä, joskaan kerätyt lausunnot eivät olleet täysin yksiselitteisiä. Käytöksestään Vihko sai opetusministeriön moitteet. Nimitykselle ei sen sijaan oikeuskansleri Paavo Nikulan mielestä ollut oikeudellista estettä sen paremmin kuin muutakaan estettä, ottaen huomioon illan olosuhteet.

Veikkauksen pääjohtajan Matti Ahteen tapauksen jälkeen sukupuoliseen häirintään liittyvät tapaukset ovat pinnassa, kuten tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen toteaa. Häirintätapauksia nostetaan entistä helpommin esille ja niihin myös suhtaudutaan vakavammin, mikä on tietysti oikein. Suhteellisuudentajun soisi näissäkin asioissa silti säilyvän.

Vihkon tapaus hoidettiin pois ripeästi ja asiallisesti. Opetusministeriö, oikeuskansleri, presidentti ja Akatemia toimivat saumattomassa yhteistyössä, joka otti huomioon esitetyt syytökset, mutta asetti ne samalla oikeisiin mittasuhteisiin. Omalta osaltaan Vihko on pyytänyt anteeksi Akatemian henkilökunnalta, joten on syytä toivoa, että jupakka on lopullisesti ohi eikä myrkytä enää työpaikan ilmapiiriä. On tärkeätä, että Vihko ja Suomen Akatemia saavat jatkaa rauhassa työtään suomalaisen tieteen hyväksi.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.