Pääkirjoitus 22.1. 2002:
Vankien kohtelu natisuttaa
terrorisminvastaista rintamaa

Guantanamossa Afganistanista lennätetyt vangit ovat tarkan valvonnan alla.
Guantanamossa Afganistanista lennätetyt vangit ovat tarkan valvonnan alla.

Britannia ja maan pääministeri Tony Blair ovat olleet terrorisminvastaisen sodan alkuhetkistä lähtien Yhdysvaltain vankkumattomia liittolaisia. Blair on itse ollut jopa jonkinlainen Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin henkilökohtainen lähettiläs, joka on matkannut eri puolilla maailmaa ja kerännyt tukea terrorisminvastaiselle taistelulle. Nyt, kun pahin on ohi Afganistanissa, on myös ensimmäinen särö ilmaantunut kahden liittolaisen välille.

Ihmisoikeusjärjestöt ja YK ovat kiinnittäneet huomiota vangittujen taliban-taistelijoiden kohteluun. Tähän kritiikkiin ovat yhtyneet myös Britannian hallitsevan työväenpuolueen parlamenttiedustajat sekä britannian papisto ja lehdistö. Viime sunnuntain uutisotsikot puhuivat barbarismista ja kidutuksesta.

Pääministeri Blair on joutunut vaikeaan välikäteen. Hallituksen ulkoministeri Jack Straw vaatikin voimistuneen kritiikin tukemana Yhdysvalloilta takuita siitä, että talibaneihin ja terroristijärjestö al-Qaidaan kuuluneita vankeja kohdellaan inhimillisesti ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Briteille vankien kohtelu on läheinen asia sikäli, että vangittujen joukossa on ainakin kolme Britannian kansalaista.

Arvostelijat, joihin on liittynyt myös Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja, ovat kiinnittäneet huomiota muun muassa siihen, että Yhdysvallat ei ole myöntänyt vangituille sotavangin asemaa, joka takaisi heille Geneven sopimusten mukaisen kohtelun. Vankien silmät oli lentomatkan ajan myös peitetty, mikä on Britannian lakien vastaista. Guantanamon tukikohdassa vangit asuvat ahtaissa häkeissä. Koska Guantanamo ei ole Yhdysvaltain mantereella, he eivät ilmeisestikään voi vedota tulevista tuomioistaan mihinkään.

Yhdysvallat ei ole ottanut kritiikkiä vastaan ja vakuuttaa, että vankeja kohdellaan hyvin. Puolustusministeri Donald Rumsfeldin mukaan arvostelijat eivät tunne vankien olosuhteita ja vaikenevat kunhan saavat lisää tietoa. Kolmen brittivangin lausunnot, jotka Britannian lähettämä tutkimusryhmä välittivät maailmalle maantaina, näyttäisivät tukevan amerikkalaisten lausuntoja. Brittivangit olivat kertoneet, ettei heillä ollut mitään valittamista kohtelusta.

On vaikeata sanoa, missä määrin asiasta noussut häly on vaikuttanut vankien kohteluun. Ainakin jatkossa Yhdysvallat tulee epäilemättä huolehtimaan, että olosuhteet vankilassa pysyvät siedettävinä. Jos Bush kerran on valmistautunut pitkään terrorisminvastaiseen sotaan, hän tuskin vaarantaa rintaman yhtenäisyyttä vankien huonolla kohtelulla.

Jäljelle jää kuitenkin kysymys siitä, annetaanko Afganistanista tuoduille vangeille sotavangin status vai ei. Tuomiojan lailla muun muassa EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana vaatii, että heitä kohdellaan sotavankeina.

Yhdysvaltain hallituksen mukaan vangit ovat "laittomia taistelijoita", joille eivät kuulu Geneven sopimukseen sisältyvät oikeudet. Laajalle levinnyt kanta ainakin Euroopassa näyttää olevan, että Guantanamon vangeille on myönnettävä sotavangin asema siihen kuuluvine oikeuksineen ja oikeudenkäynteineen. Mikäli Yhdysvallat aikoo pitää terrorisminvastaisen rintaman koossa, sen on ilmeisestikin taivuttava muuttamaan kantaansa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.