Päätoimittaja Ari Valjakan kolumni:
Seinä pois ja Mersut sisään

Kansalaisaktiivisuuden taakse peitetyt parhaiden taistolaisaikojen toimintatavat tulevat mieleen kun seuraa sitä kieputusta, jonka kohteeksi Rettiginrinteen rakennusprojekti on joutunut. Silloisten äkkiväärien "aina oikeassa olemisen" -oikeus on siirtynyt piireille, jotka koneistoa häikäilemättömästi käyttäen jarruttavat nyt Turun kehitystä.
Pari vuotta sitten voimaantullut uusi maankäyttö- ja rakennuslaki lähtee lähidemokratian lisäämisestä niin, että kunnat hoitavat itse oman rakentamisensa.

Rettiginrinteen talojen suunnittelussa on käyty läpi koko demokraattinen prosessi kaavaa ja rakennusjärjestystä noudattaen. Luvat ovat kunnossa ja kaupunginhallituskin on todennut asian loppuunkäsitellyksi.

Myös ympäristöministeriön alainen Lounais-Suomen ympäristökeskus, jolle kuuluu lupien ja lain tulkinnan seuranta, oli hoitanut velvollisuutensa ja kaikki piti olla senkin puolesta kunnossa.
Mutta sitten alkoi uusi venkoilu, ei enää talojen harjan korkeudesta vaan perustasta, kellarikerroksista. Lounais-Suomen ympäristökeskuksen johtaja Esko E. Rannikko , oli hoksannut vasta nyt, että ne ovat kaavan vastaisia. Maanantaina hän soitti apulaiskaupunginjohtaja Juhani Määtälle , että ympäristöministeriö valittaa kuitenkin talon kellarikerroksista.

Rannikon valituksen sisältö on sattumalta sama kuin ympäristöministeri Satu Hassin ja ministeriön lakimies Helena Korhosen turkulaisille lähettämissä kirjeissä, joissa protestoidaan talojen rakentamista, vaikka ministeriö itse oli suunnitelmat hyväksynyt ja KHO ne vahvistanut.

Kysymys ei ole enää siitä, pidetäänkö Rettiginrinteen rakentamista oikeana tai vääränä, kysymys on yrityksestä kaapata paikallinen päätöksentekovalta Turusta Helsinkiin.

Rakentaminen siirtyisi vuosia, jos pyrkimys vaihtaa jo iät ajat kestänyt prosessi uudelle raiteelle menisi läpi. Ympäristöministeriöhän ei pysähdy ennenkuin paperit on mankeloitu kaikissa oikeusasteissa.
Saa nähdä, alistuvatko valtaansa käyttäneet turkulaispäättäjät tähän pompotukseen. Helsingissä poliitikot panivat heti luun kurkkuun Hassin hullutuksille. Samoin kuin nyt Turussa, ministeri lähetti siellä paheksuntansa Töölönlahden asemaakaavoituksen menettelytavoista sen jälkeen kun päätös oli jo tehty.

Helsingin kaupunginhallitus reagoi välittömästi vihreiden offensiiviin upottaen sen varsin suorasanaisesti.

Hallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Harry Bogomoloff oli tyrmistynyt Hassin kirjeestä: "Minulla on Hassille vain yksi viesti: Näpit irti Helsingistä".

Poliittisen pelin paljasti suorasanaisesti Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila (sd): "Kunnallisvaaleissa makasiinit tai Tsaarin tallit olivat vihreille pelkkä politiikantekoväline eikä ollenkaan sisältökysymys. Sen Hassin stalinistista vallankäyttöä kuvaava ote selvästi kertoo", laukoi Anttila Hesarissa .
Turkulaisilta näin selkeää tekstiä lienee turha odottaa vaikka jarruttajat näyttävät omaksuneen melkoisen osan taistolaiskommunistien 1970-1980-luvuilla käyttämistä pelivälineistä. Silloin demokratian viides kolonna ratsasti mm. työsuojeluhallituksessa, jossa sosiaalidemokraatit joutuivat torjumaan päällikkötasoille istutettujen taistolaiskommunistien operaatioita.

Usein ne hukkuivat omaan mahdottomuuden mutaansa. Työsuojeluhallituksen ensimmäisen tarkastuksen tuloksena Wärtsilän Turun telakka olisi pitänyt sulkea lähes välittömästi, niin hengenvaaralliselta se näytti teoriatovereille.

Konetoimiston päällikkö Matti Tohkan ja tamperelaisten virkamiesten tarkastuksen tuloksena syntynyt pöytäkirja oli elämälle niin vieras, että hengentuote pantiin vähin äänin laatikonpohjalle, kuten työsuojelutarkastaja Seppo Lehtinen virkaansa hoitaneena varmaan muistaa. Töitä jatkettiin ja tarpeellisia parannuksia tehtiin järkeväksi koetussa käytännön elämän tahdissa.
Lopuksi asiantuntijalta saatu vihje, jolla Skanska välttäisi vuosien kiistan hassilaisten kanssa: toisen kellarikerroksen seinät pois, ja Mersut sisään pilareiden päällä lepäävään autohalliin.
Ari Valjakka
(02) 269 3250
ari.valjakka@turunsanomat.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.