Toinen pääkirjoitus 20.1. 2002:
KHO Sonera-kiistassa paljon haltija

Onko vapaa kilpailu markkinataloudessa liian arvokas asia jätettäväksi vain viranomaisten valvontaan vai pitääkö myös kolmannen osapuolen voida valittaa yrityskaupasta? Siinä pelkistettynä Soneran ja Loimaan Seudun Puhelimen osakejärjestelyistä syntynyt ongelma, johon odotetaan ratkaisua korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

KHO joutuu ottamaan kantaa kysymyksiin, joihin lainsäätäjä ei ole kyennyt tai halunnut vastata. Ulkopuolisen valitusoikeudesta keskusteltiin paljon, kun kilpailulakien yrityskauppapykäliä 90-luvun lopulla valmisteltiin. Selviä toimintaohjeita niistä ei kuitenkaan lakiin kirjattu.

Muissa EU-maissa kilpailijalla ei ole yleensä mahdollisuutta valitusteitse kaataa ostajan ja myyjän sopimaa yrityskauppaa. Suomessakin tapaukset ovat harvinaisia, ja KHO:n ratkaisulla siksi ennakkopäätöksen luonne.

KHO-valituksen on Soneran lisäksi tehnyt kilpailuvirasto, joka hyväksyi Loimaa-kaupan ehdollisena viime elokuussa. Vaikka kilpailuneuvosto myöhemmin kielsi osakeoston, viraston ja neuvoston näkemykset keskeisestä seikasta eli kilpailuhaitoista olivat varsin yhteneväiset.

Molempien mielestä Soneran omistus Loimaan Seudun Puhelimessa keskittää toimialan markkinoita ja haittaa merkittävästi alan kilpailua Varsinais-Suomessa. Virastolle olisi kuitenkin riittänyt, että kauppaan liitetään haittoja eliminoivat lisäehdot. Niistä keskeinen oli vaatimus, että Loimaa ja Soneran partneri Turun Puhelin luopuvat pääosasta tuottoisaa GSM-verkkoaan.

Kilpailuvirasto ja -neuvosto edustavat alan parasta osaamista ja lainopillista asiantuntemusta. Siitä huolimatta ja tiettävästi nimenomaan juridisia seikkoja painottaen neuvosto päätyi eri tulokseen ja jyräsi viraston päätöksen.

KHO on pantu asiassa paljon haltijaksi. Sen ratkaisu linjaa vastaavien tapausten käsittelyä pitkälle tulevaisuuteen. Vahinko vain, että oikeuden prosessi on hidas ja saattaa kestää hyvinkin vuosi pari, ennen kuin päätös valmistuu. Se on pitkä aika kiihkeärytmisellä toimialalla.

Siihen asti Sonera pitää joka tapauksessa jäissä Turkuun lupaamansa kehityshankkeet. Turun ei auta muuta kuin toivoa, että sitoumuksista kiinnipitämistä vakuutteleva toimitusjohtaja Harri Koponen on sanainsa mittainen mies.

Ja että hän on vielä tehtävässään ja Sonera kasassa, kun tilanne lopullisesti selkiytyy.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.