Toinen pääkirjoitus 18.1. 2002:
Hallitus puoltaa lisäydinvoimaa

Hallitus päätti odotetusti puoltaa Teollisuuden Voiman ydinvoimahakemusta. Päätös syntyi äänin 10-6. Hallituksen kanta ei ennakoi eduskunnan lopullista päätöstä. Vuonna 1993 eduskunta hylkäsi lisäydinvoiman äänin 107-90. Siitä on moni asia muuttunut.

Maamme neljäs ydinvoimala Olkiluoto II on jauhanut sähköä vuodesta 1982 saakka. Viidennen ydinvoimalan suunnittelu alkoi jo ennen sen käynnistymistä. Sitä on suunniteltu kohta kolme vuosikymmentä. Toissa vuonna ydinvoimalla tuotettiin 28 prosenttia sähkön kokonaiskulutuksesta.

Ydinvoima on sähköä, joka ainakin keskusteluissa tuottaa helposti enemmän lämpöä kuin valoa. Eduskunnassa se kuuluu ns. omantunnon kysymyksiin: kansanedustajat saavat vapaat kädet vakaumuksensa toteuttamiseen.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka hallituksessa puolsi asian viemistä eduskuntaan, selitti kotisivullaan ratkaisunsa taustaa. Hän kiinnitti muun muassa huomiota yhteen olennaiseen seikkaan: kysymys ei ole periaatteellisesta suhtautumisesta ydinvoimaan, vaan viidennen ydinvoimalan rakennusluvasta.

Tuomiojan mukaan lisäydinvoima voi olla Suomen kaltaisessa maassa ratkaisu, jolla voidaan lyhentää ylimenokautta siirtymisessä kestävään energiatalouteen. Uuden ydinvoimalan käyttöikä on noin 60 vuotta. Sinä aikana tekninen kehitys harppaa pitkälle. Otaksuttavasti pitemmälle kuin vuodesta 1940 tähän päivään.

Hallituksen ratkaisua edeltänyt mediasirkus on vähäistä verrattuna siihen, mitä on odotettavissa, kunhan asia eduskuntaan etenee. Päättäjien on kuitenkin pidettävä pää kylmänä. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kalliomäki huomautti aiheellisesti, että viime vuosina lisäydinvoimaa on rakennettu sulassa sovussa. Vihreätkin ovat olleet hyväksymässä nykyisten ydinvoimaloiden kapasiteetin lisäämistä.

Metallityöväen liiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa muistutti viime vuonna perusasioista. Teollisuutemme toimii sähköllä, kohtuuhintaisella sähköllä. Maamme perusteollisuus on sähköintensiivistä. Tehtaiden pyörittämisen vaihtoehtona on tehtaiden alasajo.

Teollisuus tuottaa muun ohella verotuloja, joilla voidaan kehittää uusia energian tuotantomuotoja. Merkitystä on silläkin, että Olkiluotoon rakennettava lisäyksikkö toisi työtä länsirannikolle.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.