Heikki Venton kolumni 18.1. 2002:
Porvarijohtaja haussa

Vuoden kuluttua pidetään eduskuntavaalit. Kamppailu pääministerin tehtävästä on alkanut. Tosin sosiaalidemokraattien sisällä. Puheenjohtaja Paavo Lipponen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja pyrkivät Sdp:n puheenjohtajaksi.

Sdp:n puheenjohtajakisan voittaja on ensimmäinen ehdokas pääministeriksi. Voittajan henkilöllä on tietysti merkitystä Sdp:n lisäksi sekä presidentti Tarja Haloselle että porvarillisille puolueille.

Presidentti tulee hyvin toimeen Lipposen kanssa. Tuomioja on ainakin nyt ulkoministerinä ollut joissakin kannanotoissa Halosta lähempänä, kun Lipponen on melko saumattomasti tukenut Euroopan unionin linjauksia.
Sdp:n riskinä on pidetty sitä, että puolueen puheenjohtaja on suhteellisen iäkäs verrattuna muiden suurten puolueiden johtajiin, jotka ovat alle 50-vuotiaita.

Lipposella ja Tuomiojalla on kummallakin yksi etu. Vaikka Lipponen on 60-vuotias ja Tuomioja 55, heillä on suhteellisen nuorekas ja linjakas maine. Miehet ovat olleet politiikan julkisuudessa vuosikymmeniä.

Pääministeri Lipposta pidetään luotettavana ja välillä äksyilevänä johtajana.

Tuomioja puolestaan on ikuinen radikaali, joka on älykön maineessa. Hänenkin poliitikon luonteensa on tunnettu ja kannanotot osin ennustettavissa. Ei tietenkään energiapolitiikassa.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtajaehdokkaita leimaa kansainvälisyys. Se ei ole turha piirre vaalitaistelussa, jonka palkintopöydässä on EU-Suomen pääministerin tehtävä.
Porvarillisessa Suomessa sosiaalidemokraatit ovat olleet vuosikymmeniä yhteiskunnallisen keskustelun keskiössä. Mauno Koivisto ja Kalevi Sorsa hallitsivat 1980-lukua.

Keskustan ja kokoomuksen riveistä on tahtipuikkoon tartuttu kahdesti, pääministerit Esko Aho ja Harri Holkeri saivat mahdollisuuden ja kerraksi se molemmilta jäi.

Holkerin sinipunahallituksessa Sdp:llä oli keskeinen asema ja keskusta häiritsi auvoa oppositiosta.

Ahon hallituksen aikaan lama, Sdp ja ammattiyhdistysliike jarruttivat porvariministeristön menoa.
Mistä löydämme porvarillisia johtajia, joilla on ollut suuri linja. Tietenkin historiasta. Urho Kekkonen, Johannes Virolainen, Päiviö Hetemäki ja Juha Rihtniemi esimerkiksi.

Puheenjohtaja Ville Itälä ja keskustan Anneli Jäätteenmäki saattavat kesäkuussa olla se kaksikko, joka kilpailee porvarillisesta johtajuudesta.

Nykyporvareiden puolustukseksi on sanottava, että maailma on muuttunut. Kansalaisyhteiskunnassa takavuosien johtajuus saattaisi tuntua komentopolitiikalta.
Veropolitiikka on vellonut viikkokausia. Osapuolina ovat Vesa Vainio, Jorma Ollila, Jussi Järventaus ja vasemmisto. Missä ovat johtavat porvarilliset poliitikot ja heidän näkemyksensä. Vain Sauli Niinistö on urahtanut asiasta.

Ministeri Kimmo Sasi on linjansa löytänyt. Lainaus Aamulehdestä 30.11.2001. "On tietysti erittäin ongelmallista olla tässä tilanteessa tamperelainen liikenneministeri, jos odotukset ovat, että päätöksenteko tapahtuu aluepoliittisin eikä objektiivisin perustein."

Ja sitten Sasia Turun Sanomista 5.1.2002. "Jos syntyy paineita siihen suuntaan, että Vuosaaren satamahankkeen katsotaan hyödyttävän yksipuolisesti pääkaupunkiseutua, niin on mahdollista pohtia, pitäisikö tehdä paketti, joka olisi alueellisesti tasapuolinen."

Suomen porvarijohtajan paikka on auki. Siltarumpulinja ei riitä. Onko porvarijohtaja haussa vielä 2006, kun jonkun on haastettava Sdp:n presidenttiehdokas.
Kirjoittaja Heikki Vento on Turun Sanomien uutistoiminnasta vastaava toimituspäällikkö.
(02) 269 3409
heikki.vento@turunsanomat.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.