Pääkirjoitus 16.1.2002:
Muu Eurooppa seuraa tarkasti
Suomen ydinvoimaratkaisua

Olkiluodossa on jo paikka katsottuna Suomen viidennelle ydinvoimalalle.
Olkiluodossa on jo paikka katsottuna Suomen viidennelle ydinvoimalalle.

Teollisuuden Voiman pitkän jahkailun jälkeen hallitukselle jättämän viidennen ydinvoimalan lupahakemus on edennyt kalkkiviivoille. Hallituksen on määrä tehdä torstaina periaatepäätös uuden ydinvoimalan rakentamisesta. Mikäli asia hoidetaan ripeällä aikataululla, eduskunta pääsee päättämään viidennen ydinvoimalan ja Suomen sähköenergiahuollon kohtalosta vielä ennen kesälomiaan.

Hallituksessa kannat puolesta ja vastaan alkavat olla selvillä. Äänestyksestä saattaa tulla tiukkakin, mutta näillä näkymin hallitus tulee puoltamaan lisäydinvoiman rakentamista.

Lopullinen päätöksenteko siitä, onko hakemus "yhteiskunnan kokonaisedun mukainen", jää kuitenkin eduskunnalle. Juuri epätietoisuus eduskunnan ydinvoimakannoista sai Teollisuuden Voiman empimään kauan hakemuksen jättämistä. Edellisen hakemuksen tyssääminen eduskuntaan pitkän käsittelyn jälkeen jätti hakijaosapuoleen vahvat traumat. Eduskunnan ydinvoimakantoja on nytkin vaikea ennustaa, mutta empivien edustajien kääntymistä ydinvoiman puoltajiksi on ollut havaittavissa.

Epäröivät kansanedustajat seuraavat tietenkin tarkasti myös sitä, mitä gallupit paljastavat kansan tunnoista. Paljoa apua ei tältä taholta kuitenkaan ole saatavissa, kun tarkastellaan kahta tuoreinta mielipidekyselyä. Toisen mukaan enemmistö vastaajista kannattaa ydinvoimaa ja toisen mukaan se taas vastustaa. Kyselyt näyttävät antavan juuri sen vastauksen, jonka teettäjät haluavat.

Ruotsissa parlamentti edellytti parikymmentä vuotta sitten kansanäänestyksen jälkeen ydinvoiman purkamista vuoteen 2010 mennessä. Vuosien myötä päätös on vesittynyt niin, että ydinvoimayhtiöt purkamisen sijasta kunnostavat vanhoja voimaloitaan. Saman kohtalon näyttäisi saavan Saksan puna-vihreän hallituksen päätös ydinvoiman purkamisesta. Kristillisdemokraatit ovat joka tapauksessa luvanneet mitätöidä ydinvoiman purkupäätöksen päästessään valtaan.

Ruotsin ja Saksan tapaukset osoittavat, että ydinvoiman vastustamisella voidaan ostaa kannatusta, mutta kun kylmät realiteetit tulevat vastaan, ydinvoima jää ainoaksi vaihtoehdoksi - mikäli talouskasvusta ja elintasosta ei haluta tinkiä.

Terrori-iskut Yhdysvaltoihin lisäsivät omalta osaltaan ydinvoiman kannatusta, kun havahduttiin siihen, että niin Yhdysvaltain kuin Euroopankin riippuvuus tuontienergiasta on jo nyt 50 prosentin luokkaa ja kasvamassa nopeasti. Öljyn ja maakaasun saanti alkoi tuntua kovin epävarmalta vakaaseen ja kotimaiseksi luokiteltavaan ydinenergiaan verrattuna. Vain ydinenergiaa lisäämällä pystytään myös täyttämään suurella vaivalla punnerretun kansainvälisen ilmastosopimuksen vaatimukset.

Suomen ydinvoimapäätös sattuu näin hetkeen, jolloin ydinvoima on nousemassa uudelleen varteenotettavaksi energiapoliittiseksi vaihtoehdoksi. Siksi suomalaisten päätöstä viidennestä ydinvoimalasta seurataan erityisellä mielenkiinnolla varsinkin Saksassa ja Ranskassa, mutta myös koko EU:n alueella, jossa ei ole rakenteilla ainuttakaan ydinvoimalaa.

Mikäli Suomi päättää uuden ydinvoimalan rakentamisesta, on Saksan ja muiden EU-maiden helpompi lähteä lisäämään ydinvoimaansa, joka EU:n sähkömarkkinoiden vapautumisesta huolimatta näyttää edelleen ainoalta realistiselta pitkän tähtäyksen vaihtoehdolta.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.