Toinen pääkirjoitus 16.1. 2002
Puoluesihteerin lajityyppi haussa

Sdp:n puoluesihteeri Kari Laitinen on ilmoittanut odotetusti vetäytyvänsä tehtävästä terveydellisistä syistä. Laitisen ymmärrettävä päätös tuo lisää jännitettä kesäkuun puoluekokouksen henkilöratkaisuihin. Varmana pidetyn puheenjohtajan valinnan lisäksi Tampereella käydään puoluesihteerivaali, jonka vaihtoehdot ovat toistaiseksi täysin auki.

Toista kolmivuotiskautta Sdp:n puoluesihteerinä istuva Laitinen on lajinsa tyypillinen edustaja. Hän on pitkän linjan puoluetoimitsija ja järjestöjyrä, joka äänestettiin nykytoimeensa eduskuntaryhmän sihteerin postilta vuonna 1996. Pestiä jatkettiin yksimielisesti Turun puoluekokouksessa 1999.

Puoluesihteerit ovat niin Sdp:ssä kuin muissakin puolueissa jääneet viime vuosina suurelle yleisölle vieraiksi. Jos kadunmieheltä kysyy keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton tai Rkp:n puoluesihteerin nimeä, oikea vastaus jäänee saamatta. Ja harva turkulainenkaan taitaa muistaa, että sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho toimi 1990-luvun jälkipuoliskon kokoomuksen puoluesihteerinä.

Roolin sisäänpäin kääntyneisyys on muovannut puoluesihteeristä leimallisesti järjestö- ja hallintopäällikön. Ulospäin näkyvä poliittinen vaikuttaminen on personoitunut puolueiden puheenjohtajiin. Samalla puoluetoimistojen valta-asema eduskuntaryhmiin nähden on heikentynyt.

Sdp lähtee valitsemaa Laitiselle seuraajaa poikkeuksellisen puhtaalta pöydältä. Koska tehtävään ei ole selkeää ennakkosuosikkia, kenttäväellä on otollinen tilaisuus pohtia myös puoluesihteerin roolin mahdollisia muutostarpeita.

Vaalin voittajan tunnettuudesta, julkikuvasta ja persoonasta olennaisesti riippuu, millaiseksi uuden puoluesihteerin asema muodostuu. Voi olettaa, että päädytään kovin erilaiseen lajityyppiin, jos valinta kohdistuu esimerkiksi Jouni Backmanin tai Eero Heinäluoman sijasta Esko Rantoon tai Pirjo Harjunen-Rosenholmiin.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.