Eeva Kuuskosken kolumni 15.1. 2002:
Terveyttä kaikille?

Lääkäripula! Hoitajapula! Rahapula! Päivystysmaksut! Lakkoja? Terveyskeskusten jonot! Rahalla pääsee jonojen ohi...

Keskustelu terveyden- ja sairaanhoidosta kiihtyy. Tutkimustenkin mukaan suomalaiset luottavat laajasti julkisiin terveyspalveluihin. Laatukin on todettu keskimäärin hyväksi ja järjestelmä tehokkaaksi. EU-maista käytämme vähiten rahaa terveydenhuoltoon. Kaiken pitäisi olla kunnossa.

Yhä useammin törmää kuitenkin ihmisten huonoihin kokemuksiin. Asiat eivät sujukaan kuten pitäisi. Kansalaisjärjestöissä nähdään, että ihmiset, jotka eivät pysty vaatimaan kovalla äänellä, saavat aikaisempaa heikommin apua.
Lapsista ja perheistä on ounasteltu tulevien eduskuntavaalien teemaa. On helppo arvata, että myös terveydestä käydään kiivasta vaalikeskustelua. Ja tarpeen onkin.

Hallitus asetti viime syksynä Kansallisen terveysprojektin, jonka tehtävänä on arvioida terveyspalvelujärjestelmän ongelmat ja laatia ohjelma niiden poistamiseksi.

Liikkeellä oli koko hallitus nokkamiehinään pääministeri Paavo Lipponen ja peruspalveluministeri Osmo Soininvaara . Sielläkin on nähty, että terveydenhuollossa on kriisiytymisen merkkejä.

Lähtökohdiksi hallitus määritteli palvelujärjestelmän, jonka ydin on toimiva perusterveydenhuolto ja joka rahoitetaan verovaroin, jossa toteuttamisvastuu on kunnilla ja ohjaustehtävä valtiolla.

Projektin selvitysmiehet viimeistelevät raporttejaan. Maaliskuussa odotetaan jo toimenpide-ehdotuksia.
Terveysprojektin onnistumiseen liittyy vakavia uhkia. Siinä on vahvasti painotettu palvelujärjestelmän toimivuutta. Taka-alalle ovat jääneet sairauksien ennalta ehkäisy ja terveyden edistäminen. Näillä alueilla on viime vuosina koettu ikäviä takaiskuja.

Viisautta on vaalia terveyttä mahdollisimman hyvin ja puuttua ajoissa myös sairastamisen syihin.

Hakoteillä ollaan myös ihmisten - asiakkaiden tai potilaiden - kannalta, jos terveydenhuolto ja sosiaalitoimi ajautuvat yhä enemmän erilleen. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, mutta myös vahvasti sosiaalinen olento. Tämän ajan sairastaminen ja erilaiset ongelmat ovat hyvin monisyisiä. Ne vaativat sekä ammattiauttajilta että järjestelmiltä kokonaisuuksien näkemistä ja yhteistyötä.
Toivottavasti terveysprojektissa nähdään laaja-alaisuus ja yhteistyö sosiaalitoimen kanssa selkeästi. Tässä ajassa on ilmeisiä paineita lääketieteellistää monia ihmisen elämään liittyviä kysymyksiä.

Viime vuosina on kiistelty paljon siitä, toteuttavatko kunnat riittävän hyvin velvoitteensa. On jopa väitetty, että valtio on vetäytynyt kokonaan perusoikeuksia koskevasta vastuusta.

Onko suomalaistakin tulevaisuutta, että oikeuslaitos linjaa, mihin kuntien rahojen on riitettävä ja millaista sosiaali- ja terveyspolitiikkaa maassa harjoitetaan? Ihmisten kannalta se olisi surullinen lopputulos eikä varmasti toteuttaisi parhaalla tavalla oikeudenmukaisuuden tavoitetta.

Toivon, että meilläkin linjataan kansallisesti sosiaali- ja terveyspolitiikkaa ja että kansanedustajat ja ministeriöt ottavat myös oman selkeän roolinsa.

Ja perusturvalautakuntakin tarvitsee kunnon syömähampaat.
Tosi on, että sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmämme vaatii trimmausta, 2000-luvulle virittämistä. Kysymys on kuitenkin paljon enemmästä: ihmisen hyvinvointiin, terveyteen ja sairauteen liittyvistä kulttuurisista näkemyksistä ja eettisistä valinnoista.

Rohkenemmeko ja osaammeko tehdä avoimesti eettisiä valintoja? Vai ratkotaanko kaikki rahalla ja raastuvassa?
Eeva Kuuskoski
Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.