Toinen pääkirjoitus 14.1.2002:
Turun museot ajan virrassa

Itsellisyys on hyvä asia, oikein käytettynä. Väärin käytettynä siitä kehkeytyy helposti itseriittoisuutta, joka torjuu kaiken, varsinkin muutokset. Se torjuu usein myös yhteistyön, joka avaisi uusia mahdollisuuksia.

Oma erinomaisuus ja erityisyys on usein myös kuin saavutettu etu, jolla kaikenlaiset yhteistyöyritykset torjutaan. Lama nosti markan konsultiksi, joka yllättävän helposti motivoi monia yhteistyöhankkeita. Euro on yhtä hyvä konsultti.

Turussa museot sukelsivat ajan virtaan saadakseen näkyvyyttä ja voidakseen yhdistää tarpeitaan hankkeiksi, jotka hyödyttävät kaikkia, myös maksajaa. Maakuntamuseo, taidemuseo, Wäinö Aaltosen museo, Aboa Vetus & Ars Nova sekä Forum Marinum hakevat yhteistyöstä lisäpotkua toiminnalleen.

Yhteismarkkinoinnin ja tiedotuksen lisäksi listalla on muita hankkeita. Riittävien säilytystilojen puute on museoiden yhteinen ongelma. Museotoimenjohtaja Juhani Kostetin mukaan (TS 10.1.) yksi museoiden tehtävistä on kerätä ja säilyttää aineellista kulttuuria eli eri aikakausien esineistöä. Tällä hetkellä kaikkien museoiden varastot pursuavat tavaraa.

Museoiden yhteinen keskusvarasto on ratkaisu, joka on tarkoituksenmukainen myös muinkin perustein kuin taloudellisesti. Sillä voidaan karsia mahdollisia päällekkäisyyksiä ja luoda kaikkia hyödyttävää synergiaa.

Kostetin mukaan listalla ovat lisäksi konservointikeskus, tiedonhallintajärjestelmät ja kuvalaitos. Kaikki toimintoja, joiden yhdistäminen hyödyttää jokaista. Tilapohdinnat valmistuvat suunnitelmaksi vielä tässä kuussa.

Museoiden johtajat ovat sopineet myös yhteisistä teemoista, joita toteutetaan lähivuosien näyttelytoiminnassa. Teemat näkyvät erityisesti maakuntamuseon ja Wäinö Aaltosen museon ohjelmissa. Ensi kesän teemoja ovat karnevaali ja sirkus. Näyttelyissä muistetaan muun muassa 1800-luvun alussa Turussa kiertäneitä pieniä sirkusseurueita.

Hyvässä hengessä liikkeelle lähteneeseen yhteistyöhön ovat tulossa mukaan myös Sibelius-museo, kotimuseo Ett Hem ja tuomiokirkkomuseo. On kaikki syyt otaksua, että lisääntyvästä kanssakäymisestä syntyy itseään myönteisesti kasvattavaa toimintaa, virtaa aikaan.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.