Pääkirjoitus 14.1.2002
Terrorisminvastainen sota
muuttaa voimatasapainoa

Terrorisminvastainen sota on heijastunut mm. Intian ja Pakistanin vanhaan rajakiistaan Kashmirissa. Pakistanilaissotilas vartioimassa rajaa.
Terrorisminvastainen sota on heijastunut mm. Intian ja Pakistanin vanhaan rajakiistaan Kashmirissa. Pakistanilaissotilas vartioimassa rajaa.

Yhdysvaltain julistama terrorisminvastainen sota on viime päivinä tullut eräänlaiseen suvantovaiheeseen vastarinnan laannuttua Afganistanissa ja vankikuljetusten käynnistyttyä Guantanamon sotilastukikohtaan Kuubaan, jonne Yhdysvallat on päättänyt sijoittaa terrorismista syyttämänsä islamistivangit.

Samaan aikaan kun varsinaiset sotatoimet osoittavat ainakin väliaikaisen hiipumisen merkkejä, on entistä selvempää, että kansainvälisten kriisien hoitoon terrorisminvastainen sota lyö lähivuosina leimansa, joka joko helpottaa tai vaikeuttaa rauhan ylläpitämistä jo entisestäänkin tulenaroilla maailmankolkilla.

Esimerkeistä käyvät sekä Lähi-idän että Kashmirin pitkäaikaiset kiistat, jotka molemmat ovat viime viikkoina kriisiytyneet tavalla, joka välittömästi liittyy terrorismintorjunnan teemaan. Vastakkain ovat toisaalta Israel ja palestiinalaiset, toisaalta Intia ja Pakistan. Sotilaallinen ylivoima on näissä kiistoissa ollut perinteisesti Israelin ja Intian puolella, kun taas niin palestiinalaiset kuin Pakistankin ovat puolestaan hakeneet vipuvartta osin avoimesta, osin salaisesta yhteistyöstä islamististen äärijärjestöjen kanssa.

Yhdysvaltain ja sen liittolaisten julistettua sodan terrorismia vastaan asetelma molemmissa kriiseissä on kääntynyt entisestään Israelin ja Intian eduksi. Palestiinalaisten ja Pakistanin, jotka nekin molemmat tarvitsevat tukea asialleen myös lännestä, on entistä vaikeampi elää vanhassa symbioosissaan islamististen äärijärjestöjen kanssa nyt kun moni näistä järjestöistä on jo virallisestikin liitetty Yhdysvaltain ylläpitämään terrorismista syytettyjen liikkeiden luetteloon.

Viikonvaihteessa Pakistanin presidentti Pervez Musharraf tekikin odotetussa tv-puheessaan parhaansa katkaistaakseen välit jyrkimmän siiven islamistisiin järjestöihin, jotka hän nyt julisti maassaan kielletyiksi. Samaan aikaan palestiinalaisviranomaisilla on täysi työ yrittää todistaa, ettei israelilaisten pysäyttämä aselasti ollut Palestiinan virallisen johdon ja islamististen ääriliikkeiden yhteinen hanke entistä raskaampien terrori-iskujen mahdollistamiseksi israelilaiskohteisiin.

Pakistanin ja palestiinalaisten perinteinen vastaväite syytteisiin terrorismiin valmiiden islamistijärjestöjen tukemisesta on ollut se, että vastapuoli, Intia ja Israel, syyllistyvät itse ns. valtioterrorismiin Kashmiria tai palestiinalaisalueita miehittäessään. Yhdysvaltain julistama ja sen liittolaisten tukema terrorisminvastainen sota näyttäisi katkaisevan jatkossa siivet tällaiselta perustelulta ja vievän läntisen salonkikelpoisuuden sellaiseen turvautuvalta hallitukselta.

On vielä ennenaikaista sanoa, tuleeko näin syntyvä voimatasapainon muutos lisäämään vai vähentämään vakautta maailman kuumimmissa kriisipesäkkeissä, joista Lähi-itä ja Kashmir ovat vain kaksi ajankohtaisinta esimerkkiä.

Periaatteessa on tietysti vain myönteistä, jos kriisialueiden hallitukset läntisen avun menettämisen pelossa kavahtavat jatkossa entistä enemmän kaikkia niitä terroristiliikkeitä, jotka ovat valmiita sivullisten kylmäverisiin joukkomurhiin tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Valitettavasti seurauksena voi kuitenkin olla myös epäsuotuisampi kehitys, jossa lännen ajama politiikka tulkitaan entistä yksipuolisemmin ja epäoikeudenmukaisemmin vain kriisin toista osapuolta tukevaksi, mikä voi lietsoa yhä syvempää vihamielisyyttä länttä ja sen edustamia arvoja kohtaan.

Vanha ajatus, jonka mukaan rauhaa voi kestävästi edistää vain oikeudenmukaisuutta lisäämällä, on syytä pitää lähivuosina entistä tiukemmin mielessä, jottei terrorisminvastainen sota pääty aikanaan pelkkään Pyrrhoksen voittoon.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.