Pääministeri Paavo Lipposen kolumni 8.1.2002:
Hajasijoitusta jatketaan tänä vuonna

Tilastokeskuksen kaksi kertaa vuodessa ilmestyvät aluebarometrit ovat erikoista luettavaa. Maakunnittaisessa tarkastelussa 2001/2 aluebarometrissä sanotaan yksikantaan, että "Satakunnan kehityksen odotetaan heikentyvän lähivuosina". Muussa tekstissä kerrotaan kuitenkin työllisyyskehityksen pysyvän kohtuullisena ja elinkeinoelämän kehittämisedellytysten kohenevan koko maakunnassa, erityisesti Porin seudulla.

Voidaan kysyä, mihin tarkoitukseen aluebarometriä julkaistaan, jos otsikko väännetään tekstistä poikkeavaksi. Satakunnassa on näkyvissä selviä käänteen merkkejä, vaikka paljon onkin vielä ponnisteltavaa. Myös Varsinais-Suomessa työllisyyskehitys on ollut viime aikoina myönteistä.

Ilahduttaviin merkkeihin aluekehityksessä kuuluu seudullisen yhteistyön voimistuminen. Vakka-Suomi saa vauhtia aluekeskuksesta. Porin seudulla selvitetään Karhukaupunki-idean toteuttamiskelpoisuutta. Etelä-Karjalassa melkein koko maakunta suunnittelee Saimaan kaupunkia. Rovaniemen seudulla puhaltelevat uudet tuulet. Kainuu keskustelee uuden hallintomallin kokeilusta.
Aluekehitys on tasapainottumassa taloudellisen kasvun hidastuessa. Pääkaupunkiseudun kasvu ei enää johdu pääasiassa muuttoliikkeestä. Maakuntien keskusten vetovoima vahvistuu.

Suurimmat ongelmat ovat kuntataloudessa ja syrjäisellä maaseudulla. Kuntien tilanteen parantaminen vaatii sekä valtion ja kuntien parempaa yhteistoimintaa että myös ennakkoluulotonta suhtautumista kuntarakenteeseen.

Puoli vuosisataa sitten asutustoiminnan myötä valmistunut aluerakenne ei voi kestää nykyoloissa. Syrjäisen maaseudun elinkelpoisuudesta voidaan kuitenkin huolehtia kun maaseutupolitiikkaa tehostetaan omaksi linjakseen maatalouspolitiikka sen osana.
Aluepolitiikan välineet ovat täydessä käytössä, vaikka jatkuvasti puhutaan ikään kuin jossakin olisi aivan toisenlainen vaihtoehto, joka kertaheitolla ratkaisisi alueongelmat. Yhteiskunnan palvelut, tulonsiirrot ja perusrakenteen kehittäminen sekä EU:n rakennerahastot merkitsevät massiivista aluepoliittista tasausta.

Uuden aluepolitiikan päälinjana on osaamisen levittäminen maan eri osiin, niin keskuksiin kuin maaseudullekin. Yliopistojen ja korkeakoulujen alueellisesta kehittämisestä on juuri valmistunut kansliapäällikkö Markku Linnan työryhmän raportti. Tekesin toiminnassa on vahvistettu aluenäkökulmaa.

Lapin pohjoisimpia kuntia varten käynnistetään tarkemmin määriteltävässä laajuudessa yritysten sosiaaliturvamaksujen alennuskokeilu. Asiasta päätetään maaliskuussa budjettikehyskäsittelyn yhteydessä. Kokeiluun kohdistuu laajennuspaineita, mutta kovin laajana maksualennusten teho heikkenisi ja ne maksaisivat paljon.
Hallitus jatkaa määrätietoisesti hajasijoituksen toteuttamista niiden periaatteiden mukaisesti, jotka on jo käytännössä omaksuttu. Joensuu, Rovaniemi, Pori ja Riihimäki ovat vasta ensimmäiset uuden hajasijoituspolitiikan kohdepaikkakunnat. Voisiko joku kertoa, milloin oli viimeksi hallitus, joka hajasijoitti vastaavalla tavalla.

Uusien perustettavien virastojen tai laitosten perustamisen tai nykyisiä koskevien uudelleenjärjestelyjen yhteydessä on johdonmukaisesti ja jokaisessa tapauksessa harkittava toimintojen sijoittamista muuallekin kuin pääkaupunkiseudulle tai muille keskusseuduille. Kysymys on tietenkin pääasiassa vaihtoehtojen tarjoamisesta pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, mutta eteen tulee myös tilanteita, joissa maakuntakeskuksen vaihtoehtona voi olla syrjäinenkin seutu.

Paavo Lipponen
Pääministeri

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.