Pääkirjoitus 8.1.2002:
Berlusconin lupaukset täydestä
tuesta unionille eivät vakuuta

Pääministeri Silvio Berlusconi (vas.) ja ulkoministeri Renato Ruggiero keskustelevat parlamentissa ennen Ruggieron eroa.
Pääministeri Silvio Berlusconi (vas.) ja ulkoministeri Renato Ruggiero keskustelevat parlamentissa ennen Ruggieron eroa.

Kun viime toukokuussa kävi selväksi, että Silvio Berlusconista tulisi vaalivoiton jälkeen Italian seuraava pääministeri, hänen tulevalle hallitukselleen povattiin monien muiden vaikeuksien lisäksi ongelmia myös Eurooppa-politiikassa. Hallituksen kompurointi eurorahan käyttöönotossa ja paljolti siihen liittynyt ulkoministeri Renato Ruggieron ero viikonloppuna viimeistään osoittivat, että aavistelut eivät olleet perusteettomia.

Italian hallituksessa on riidelty EU-politiikasta jo kuukausia. Ruggieron mitta täyttyi kuitenkin vasta, kun kolme Italian hallituksen ministeriä antoi euroa vähätteleviä lausuntoja muiden EU-maiden hallitusten tehdessä parhaansa, jotta rahauudistus onnistuisi mahdollisimman hyvin. Viimeinen pisara oli pääministeri Berlusconin harkitsematon tokaisu, että Ruggiero oli pelkkä teknokraatti pääministerin itsensä hoitaessa ulkopolitiikan.

Ruggieron eroa voidaan pitää pahana takaiskuna Italian hallitukselle. Kokeneena diplomaattina tunnettu Ruggiero houkuteltiin Berlusconin hallitukseen nimen omaan Italian europolitiikan takuumieheksi. Maailman kauppajärjestön WTO:n puheenjohtajanakin toiminut Ruggiero on arvostettu poliitikko koko EU:n piirissä, ja hänen eronsa on ymmärrettävästi aiheuttanut huolestuneisuutta niin EU:n komissiossa kuin unionin kaikissa pääkaupungeissakin.

Ranskan valtiovarainministeri Laurent Fabius vaati Berlusconia selventämään Italian kantaa EU:hun ja vahvistettamaan hallituksensa sitoutumisen unioniin hallitusten johtajien tasolla. Samaa odotettaneen muuallakin kuin Pariisissa.

Ulkoministerin tehtävät itselleen ottanut Berlusconi kiirehti maanantaina milanolaisen Corriere della Sera -lehden haastattelussa vakuuttamaan EU-johtajat siitä, että Italia tulee olemaan jatkossakin täysipainoisesti mukana EU:n integraation kehittämisessä niin poliittisella, taloudellisella kuin sotilaallisellakin alueella. Hän sanoi Italian tukevan myös unionin laajentumista.

Huolimatta Berlusconin lausunnoista epäilyt Italian EU-linjasta jäivät elämään. Hallituksessa on Ruggieron mukaan ollut jo pitkään syviä erimielisyyksiä Eurooppa-politiikasta. Hallituksessa istuu myös edelleen EU:hun erittäin kriittisesti suhtautuva Pohjoinen liitto ja sen puheenjohtaja Umberto Bossi, joka on todennut, ettei välitä eurosta vähääkään. Samalla hallituksesta poistui Ruggieron myötä sen ainoa todella Eurooppa-myönteinen ministeri. Ei ole siten ihme, että Berlusconin puheet eivät vakuuta.

Italian hallituksen toiminta on aiheuttanut EU:ssa nyt tilanteen, joka saattaa johtaa arvaamattomiin seurauksiin. Entisestä unionin tukipilarista Italiasta on tullut muutamassa kuukaudessa jäsen, jonka vastaista menettelyä on vaikea ennustaa. On syytä toivoa, että Berlusconi pysyy sanojensa takana. Hänen aiemman käyttäytymisensä tuntien ei olisi kuitenkaan yllättävää, jos hän lähtisi heittelemään kapuloita EU:n rattaisiin. Koska tärkeimmissä päätöksissä vaaditaan edelleen yksimielisyyttä, hänellä on kaikki mahdollisuudet tähän.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.