Pääkirjoitus 7.1.2002:
Nepalin huippukokous merkitsi
sovinnon eleitä Kashmir-kärhämään

Pakistanin johtajan Pervez Musharrafin (vas.) otti Kathmandussa vastaan isäntämaan Nepalin presidentti Sher Bahadur Deuba.
Pakistanin johtajan Pervez Musharrafin (vas.) otti Kathmandussa vastaan isäntämaan Nepalin presidentti Sher Bahadur Deuba.

Kathmandu nousi viikonvaihteessa kansainvälisen politiikan polttopisteeseen, kun Etelä-Aasian maiden huippukokouksen tärkeimmäksi teemaksi kohosi Intian ja Pakistanin selkkaus. Nähtäväksi jää, syntyykö Kathmandusta myös historiallinen iskusana Kashmirin kärhämien selvittelyssä, sillä tässä huippukokouksessa käytettiin merkittäviä puheenvuoroja alueen polttavimman pulman ratkaisemiseksi; alueen hallinnasta on kiistelty jo peräti vuodesta 1947.

Lopullisesta läpimurrosta ei ainakaan vielä sunnuntai-illan tietojen ja arvioiden varassa voinut puhua; sitäkin selvempää oli, että myönteisiä näköaloja Kathmandusta kajasti.

SAARC eli Etelä-Aasian alueellisen yhteistyön neuvosto kokoaa seitsemän valtiota, mutta päärooleja järjestön toiminnassa näyttelevät luonnollisesti Intia ja Pakistan. Muut viisi jäsenmaata ovat ulkomaailmalle tuntemattomampia: Malediivit, Sri Lanka, Bhutan, Bangladesh ja Nepal. Juuri Nepalin pääkaupunki isännöi tämänkertaista huippukokousta.

Kun Pakistanin johtaja Pervez Musharraf tarjosi viikonvaihteessa Kathmandussa sovinnon kättä Intian pääministerille Atal Behari Vajpayeelle, ele merkitsi samalla nyrkinheristystä terroristisille ääriaineksille. Musharraf tähdensi olevansa valmis vuoropuheluun Intian kanssa ja vetosi koko Etelä-Aasian rauhan puolesta. Vajpayee ilmaisi puolestaan tyytyväisyytensä Musharrafin kädenpuristukseen.

Kansainvälinen yhteisö voi toivoa elekielelle vain yhtä tulkintaa: molemminpuolisia toimia avoimen sotatilan estämiseksi. Samalla on tärkeää, että aktiivinen kansainvälinen sovitteluapu lisääntyisi; ennen kaikkea Yhdysvaltojen, Kiinan ja Britannian tuoreet puheenvuorot viittaavatkin tähän suuntaan.

Intian ja Pakistanin välit ovat kiristyneet sodan partaalle Intian parlamenttiin viime vuoden lopulla tehdyn hyökkäyksen jälkeen. Nyt on tähdellisintä tarkastella koko ongelmakimppua eriytyneesti - hiukan samaan tapaan kuin Tshetshenian kiistoja, jotka myöskään eivät ratkea yksiviivaisella suhtautumistavalla. Dagestanin muutaman vuoden takaisilla tilanteilla on selviä yhtäläisyyksiä Kashmirin Intian-puoleisen osan asetelmiin.

Siksi on hyvä huomata, että Musharraf kehotti Nepalin huippukokouksessa Kashmirin kiistaan viitaten Etelä-Aasian maita tekemään selvän eron toisaalta oikeutetun vastarinnan, toisaalta avoimen terrorismin välillä. Pakistanin johtaja korosti, että hänen maansa tuomitsee terrorismin kaikissa sen muodoissa; näiden sanojen takana Musharrafin sopii nyt seistä yksiymmärteisesti. Intian taas ei pidä provosoitua, vaikka provosoitaisiin.

Etelä-Aasian alueellisen yhteistyön neuvoston SAARC:n yhdennentoista huippukokouksen asialista sisälsi Kashmirin lisäksi useita muitakin mittavia pulmia. Tärkeimpiin kuuluu kysymys ydinaseista, joiden määrä ja sijainti ovat epäselviä; vahingonlaukausten välttämiseksi ei ole toteutettu riittäviä turvatoimia. Jhelum-joen vesivarojen jakamisesta vallitsee niin ikään ratkaisuaan kaipaavia erimielisyyksiä; Sir Creekin alueella puolestaan ei ole saavutettu sopimusta rajalinjoista.

Luettelo osoittaa, että Etelä-Aasiassa riittää ongelmia jatkossakin. Ylivoimaisesti tärkeintä on kuitenkin saavuttaa ratkaisu yli 50 vuotta jatkuneeseen kiistelyyn Kashmirista.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.