Päätoimittaja Ari Valjakan kolumni 6.1.2002:
Arvokeskustelu alkaa

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan varaslähtö sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajakisaan tulee piristämään verenvähyyttä potevaa poliittista arvokeskustelua, jossa painavia puheenvuoroja on viime ajoilta jäänyt mieleen vähän.

Suurten puolueiden verkkosivuilta merkittäviä kotimaisia tulevaisuuskannanottoja löytyi pari kappaletta; tohtori Olli Rehnin kuukauden takainen puhe keskustan nuorille ja pääministeri Paavo Lipposen uudenvuodentervehdys.
Kokoomuksen puheenjohtajan Ville Itälän kannanotoista kesäkuun puoluekokouksen linjapuheen jälkeen kansalaisten mieleen on jäänyt hänen oman toimialueensa, lain ja järjestyksen korostuminen. Tämän lisäksi esiin nousivat useat sosiaalipolitiikan haasteet, joista Itälä uudenvuoden tervehdyksessään muistutti lasten ja nuorten asemasta, kuten tasavallan presidentti Tarja Halonenkin omassa puheessaan.
Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon laajemmat kannanotot rajoittuvat alkukesän Lahden puoluekokouspuheeseen ja elokuiseen Amerikan kokemusten "fläppitaululinjaukseen." Hänen yrityksensä pohtia isompia asioita uudella, raikkaalla tavalla ei kuitenkaan vedonnut kenttään, saati sitten urautuneeseen politiikan toimittajien kaartiin.

Ahon syksyn sekoitti Suomen Pankin nimitysruljanssi, ja selkeimmät yhteiskunnan tilaa pohtivat näkemyksensä puheenjohtaja on esittänyt lähinnä kolumneissaan. Hän on kiinnittänyt huomiota alueelliseen kehitykseen ja pelottavan korkeaan työttömyyteen sekä julkisen talouden rahoitusvaikeuksiin jo ennen kuin Sauli Niinistö toi muutama päivä sitten esiin valtion uudet velanottotarpeet vuonna 2003.
Kokonaisvaltaisemman arvion Suomen näkymistä esitti keskustan opiskelijaliiton kokouksessa reilu kuukausi sitten komissaari Erkki Liikasen kabinettipäällikön tehtävistä suomalaiseen yliopistomaailmaan palannut tohtori Olli Rehn.

Otsikolla "Kansallinen linja globalisaation aikakaudella" keskustalainen Rehn pohti niitä välineitä, joilla kansat voivat ohjata kehitystään nykytilanteessa. Hän yhdisteli makrotason teorioita harvinaisen selkeästi käytännön toimenpide-ehdotuksiin.

Keinona on globalisaation ohjaaminen tehostamalla valtioiden välistä sitovaa päätöksentekoa. Tämä "politiikan paluu politiikkaan" on erityisesti pienten valtioiden etu.

Toiseksi sillä tontilla mihin kansallisella politiikalla on vaikutusta, on tehtävä ennakkoluulottomia poliittisia valintoja yhteiskunnallisen kehityksen ohjaamiseksi, varsinkin työllisyyden parantamisessa. Väestön ikääntyessä Euroopan julkiset taloudet joutuvat koetukselle. Nyt tarvitaan yleisen elvytyksen sijaan täsmäelvytystä, jolloin mahdollinen elvytysvara kannattaisi kohdentaa ensisijassa välillisten työvoimakustannusten alentamiseen, on Rehnin mielipide.

Ihmiset haluavat käyttää yhä enemmän henkilökohtaisia palveluja, joten murroksessa kysymys on myös pitkän aikavälin siirtymisestä palvelutalouteen. Samalla on toteutettava syvällisiä yhteiskunnallisia uudistuksia, joilla vältetään ajautuminen kahden kerroksen tietoyhteiskuntaan.
Olli Rehn on liian sivistynyt keskustan puheenjohtajakilpaan antaessaan tunnustusta jopa pääministeri Paavo Lipposen puheille, kun tämä vaati Kiljavalla puuttumista työttömyysongelmaan tehokkaammin ja useammalta kantilta. Tämä näkemys voisi Rehnin mukaan antaa aineksia seuraavan työllisyyteen keskittyvän hallituksen ohjelmaan.

Lipponen on keskittänyt laajemmat kannanottonsa maamme rajojen ulkopuolelle, erityisesti EU-tilaisuuksiin. Tuorein laajemmista yhteyksistä omiin asioihimme päätynyt puheenvuoro oli hänen uudenvuoden tervehdyksensä, jonka perusvire oli taloudellisen epävarmuuden aikaan valmistautuminen.

Konkreettisesti pääministeri pyysi tukea kolmen asian hoitoon; syrjäytymisuhan alla olevat nuoret, asunnottomien aseman kohentaminen sekä ylivelkaantuneiden aseman parantaminen.

Kevään aikana kuulemme runsaasti ja eri puolilta ratkaisumalleja näihin kysymyksiin, kun keskustan ja sosiaalidemokraattien puheenjohtajapeli pääsee vauhtiin.

Huominen on tässäkin asiassa tätä päivää viisaampi.

Ari Valjakka

02-269 3250
ari.valjakka@turunsanomat.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.