Pääkirjoitus 5.1. 2002
Tuomiojan startti toi eloa
politiikan talvihorrokseen

Ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan, 55, ilmoitus osallistumisesta Sdp:n kesäkuiseen puheenjohtajakisaan säväytti poliittista hiljaiseloa: puheenjohtaja Paavo Lipponen, 60, saa haastajan. Lipponen kertoo omasta osallistumisestaan ensi viikolla.

Vasemmalle jääneen Tuomiojan mukaanlähtö tuo vallassa jäykistyneen Sdp:n riveihin vipinää, ehkäpä aatteen paloakin. Jos nuoremmatkin ehdokaskandidaatit uskaltautuvat kannatusmittaukseen, puolueessa voi käynnistyä monen peräämä keskustelu linjasta ja arvoista.

Vielä viime keväänä tilanne näytti Tuomiojan kannalta valoisammalta. Lipposta ja hallitusta moitittiin milloin mistäkin. Syyskuun musta tiistai nosti Lipposen osakkeet uuteen arvoon. Epävarmuus vaati turvallisuutta. Sitä edustaa Lipponen.

Ensi viikolla ratkaisee kantansa keskustan puheenjohtajuuteen Esko Aho. Aho pelasi korteilla, joita ei ollut ja joutuu nyt miettimään kaiken uudestaan. Hän todennäköisesti jatkaa kesäkuuhun. Mutta asettuuko hän ehdolle silloin, riippuu monesta tekijästä. Ennen muuta siitä, jatkuuko Anneli Jäätteenmäen myötätuuli. Ehdokkuutta miettivällä Olli Rehnillä on kansainvälisiä kannuksia, mutta onko tärkeintä, puoluekokouksen kannatusta.

Sekä Sdp:n että keskustan puheenjohtajavaalien taustalla on vuoden kuluttua maaliskuussa järjestettävät eduskuntavaalit. Sdp:n ja keskustan kesäkuussa valittavat puheenjohtajat ovat kokoomuksen puheenjohtajan Ville Itälän rinnalla myös pääministeriehdokkaita. Vaalitulos ratkaisee kuka lähtee hallitusneuvotteluihin paalupaikalta.

Vuoden 1999 eduskuntavaaleissa kolmen kärki sijoittui kahden prosenttiyksikön sisään: Sdp oli suurin 22.9 prosentilla, keskusta kakkonen 22.4 prosentilla ja kokoomus kolmas 21.0 prosentilla. Vaalitulos kertoi myös, että kolmannes suomalaisista äänesti vasemmistoa. Perinteistä oikeisto-vasemmisto -rajalinjaa merkittävämpi onkin puolueiden suhtautuminen Euroopan unioniin. Se on tärkeä sateenkaarihallitusta koossa pitävä voima.

Vuoden 2003 eduskuntavaalien kolmen kärki on sama, järjestys voi vaihtua. Äänestysvilkkaus ja maassamuutto vaikuttavat huomattavasti. Jos järjestys on sama ja jos Sdp:tä johtaa Lipposen sijaan Tuomioja, hallitusneuvottelujen lähtötilanne on kiintoisa, jännittäväkin.

Tuomiojalla on tarvetta testata keskustan ja Sdp:n yhteistyön elinkelpoisuus. Siihen liittyy paitsi punamullan haikailua myös yhteisöllisyyttä ja politiikan palauttamista politiikkaan. Testin tulos on vahvasti sidoksissa keskustan silloiseen johtajaan. Jos keskustaa johtaa Anneli Jäätteenmäki, yhteistyölle on edellytyksiä. Jos puoluetta johtaa yhä Aho, tilanne ei ole niin selvä. Ahon rinnalla Tuomioja näyttää sananmukaisesti harmaalta eminenssiltä. Lisäksi: Aho on ennenkin kokeillut porvarihallitusta. Silloin tosin toimintaympäristö saneli toiminnan ehdot.

Jos Sdp:tä - kuten tällä hetkellä vielä näyttää - johtaa Paavo Lipponen, nykyinen hallituspohja tai sen muunnos on todennäköinen. Se on myös EU:ssa testattu ja kohtuullisen hyväksi havaittu. Euroopan unionia ja sen haasteita, esimerkiksi laajennusta ajatellen, Lipponen on reilusti katu-uskottavampi kuin Tuomioja, joka ulkoministerinäkin on onnistunut kansainvälisissä yhteyksissä herättämään enemmän ihmetystä kuin arvostusta.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.