Toinen pääkirjoitus 5.1.2002:
Suomi on kallis euromaa

Jännityksellä odotettu eurojen käyttöönotto näyttää tapahtuneen yllättävänkin sujuvasti. Ainoana poikkeuksena on ehkä Italia, jossa valmistautuminen rahauudistukseen on ollut puutteellista ja vaikeudet siirtymisessä uuteen valuuttaan sen mukaiset. Mutta mitä muuta voi odottaa, kun itse uudistusministeri Umberto Bossi toteaa, ettei voisi vähempää välittää eurosta.

Suurin osa ihmisistä kuitenkin välittää ja tutkii uteliaana hintatasoa eri valtioissa, mihin euron tulo antaa entistä paremmat mahdollisuudet. Tietotoimisto Reuters ehätti jo tekemään ensimmäisen katsauksensa euroalueen hintatasosta. Tulokset ovat mielenkiintoisia, mutta eivät mitenkään lohdullisia suomalaisten kannalta. Reuters päätyykin säälittelemään suomalaisia, jotka joutuvat maksamaan monista tavaroista selvästi kalliimpia hintoja kuin muut euron käyttöön ottaneet valtiot.

Reutersin selvityksen mukaan esimerkiksi postikortin lähettäminen on kalleinta Suomessa. Myös ranskalainen auto ja Coca-Cola -tölkki ovat Suomessa kalliimpia kuin missään muussa euromaassa. Tiedot eivät ole kovin mullistavia. Jokainen suomalainen, joka on ulkomailla liikkunut, on havainnut Suomen hintatason poikkeuksellisen korkeuden ilman euroakin.

Suomen korkeata hintatasoa voidaan selittää monillakin tekijöillä. Jonkinasteista hintojen alenemista olisi kuitenkin voinut odottaa ainakin sillä perusteella, että tuoreiden tutkimusten mukaan yritysten suhteelliset palkkamenot ovat laskeneet radikaalisti viime vuosina ja ovat tällä hetkellä noin 1950-luvun tasolla.

Toiveikkaimmat odottavat läpinäkyvyyden jatkossa yhtenäistävän euroalueen hintoja siten, että hintataso pikemminkin alenisi kuin nousisi. Nämä toiveet eivät kuitenkaan saa tukea talousasiantuntijoilta. Hintoihin vaikuttavat tekijät ja eri maiden elintaso eivät rahauudistuksen myötä muutu mihinkään.

Jonkinlaista hintojen lähentymistä saattaa pitemmällä aikavälillä kuitenkin tapahtua. Tämäkin voi jäädä lähinnä Keski-Eurooppaan, jossa valtiot ovat pieniä ja rajat helppo ylittää. Suomalaiset saanevat tyytyä maksamaan euroalueen korkeimpia hintoja myös tulevaisuudessa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.