Pääkirjoitus 4.1.2002:
Duhalden vuoro yrittää nostaa
Argentiinan talous jaloilleen

Argentiinan uutta presidenttiä Eduardo Duhaldea odottavat valtavat haasteet.
Argentiinan uutta presidenttiä Eduardo Duhaldea odottavat valtavat haasteet.

Argentiinan talousongelmat ovat saavuttaneet sellaiset mitat, että vastuunkantajia tuntuu olevan vaikea enää löytää. Keskiviikkona argentiinalaiset saivatkin kirjata itselleen uuden joskin kyseenalaisen ennätyksen, kun maan johtoon tuli viides presidentti kahden viikon kuluessa. Aika näyttää, jääkö valinta tällä erää viimeiseksi. Osa kansasta ilmoitti kuitenkin heti äänekkäästi, että valituksi tuli väärä henkilö.

Joka tapauksessa peronistipuolueen ehdokas Eduardo Duhalde sai kongressin vaalissa taakseen edustajien selvän enemmistön, joka ulottui yli puoluerajojen. Lakimiehen koulutuksen saaneen veteraanipoliitikon kauden on määrä jatkua vuoden 2003 joulukuuhun, jolloin pari viikkoa sitten eroamaan joutuneen Fernando de la R´uan kauden piti päättyä.

Duhaldella näyttäisi siten olevan edellytykset panna Argentiinan talous kuntoon, koska hänellä on takanaan poliittisen kentän tuki sekä runsaasti kokemusta. Duhalden aikaansaannokset edellisissä tehtävissä eivät kuitenkaan kaikilta osin herätä luottamusta hänen onnistumiseensa.

Toimiessaan Buenos Airesin maakunnan kuvernöörinä Duhalde sai tuhlaajan maineen ja hänen hallintoaan syytettiin korruptoituneeksi. Duhalden lähes koko 1990-luvun kestäneellä kuvernöörikaudella maan vauraimman maakunnan budjettivaje enemmän kuin kaksinkertaistui, virkamiesten määrä kasvoi lähes puolella ja työttömyys kohosi kolminkertaiseksi. Kaiken tämän seurauksena maakunta velkaantui raskaasti.

Kokemuksistaan kuvernöörinä Duhalden olettaisi ainakin oppineen, miten hänen ei tule menetellä nyt, jos aikoo onnistua. Argentiinan talouden tämänhetkiset realiteetit tarjoavat vähintäänkin haastavat lähtöasetelmat Duhaldelle, joka tunnetaan kunnianhimoisena miehenä. Ulkomainen valtionvelka on huikeat 132 miljardia dollaria, jonka hoitoon eivät valtion rahat enää riitä. Työttömyys on yli 18 prosenttia. Köyhyys on lisääntynyt dramaattisesti samalla, kun lainanantajat ovat sulkeneet rahahanansa.

Yksi Duhalden edessä olevista vaikeimmista ongelmista on, mitä tehdä peson sidonnaisuudelle dollariin, josta Argentiinan talousvaikeudet paljolti johtuvat. Dollarin kallistumisen vuoksi argentiinalaiset vientitavarat eivät mene kaupaksi. Kytkyn purkaminen olisi helpompaa, ellei se aiheuttaisi samalla peson rajua devalvoitumista, mikä söisi kansan säästöt ja nostaisi dollariin sidotut lainat pilviin.

Duhaldella ei ole toistaiseksi mitään selkeää reseptiä Argentiinan talousvaivoihin, mutta jotakin hänen suunnitelmistaan voidaan päätellä niistä lausunnoista, joita hän antoi virkaanastumisensa yhteydessä. Hän muun muassa syytti Argentiinan ongelmista hillitsemätöntä markkinataloutta, joka on painanut maan polvilleen. Hän lupasi myös uutta politiikkaa, joka elvyttäisi Argentiinan talouden. Talousasiantuntijoiden keskuudessa Duhalden tulkittiin pyrkivän kohti protektionismia ja valtiojohtoista taloutta, mitä ei katsota kovin hyvällä lainanantajapiireissä.

Sen sijaan, että Duhalde vanhana populistina syyttelee ulkopuolisia voimia Argentiinan ahdingosta, hänen olisi ensin syytä katsoa, mitä voidaan tehdä esimerkiksi villinä rehottavalle korruptiolle, jolla on oma osuutensa maan vaikeuksiin.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.