Toinen pääkirjoitus 3.1.2002:
Arvottomalle näytelmälle päätös

Arvoton, astianmakuinen ja jälkijättöinen näytelmä kansanedustaja Jari Vilénin pro gradun ympärillä on viimein virallisesti ohi. Oulun yliopiston mukaan 1980-luvun lopulla tehtyä opinnäytettä koskevat plagiointisyytökset eivät anna aihetta jatkotoimiin. Sitä enemmän tapaus jättää yliopistolle itselleen aihetta miettiä, onko gradujen ohjauksessa ja arvioinnissa kaikki kohdallaan.

Oulun ratkaisu perustuu kahden yliopiston ulkopuolisen asiantuntijan lausuntoon. Rehtori Lauri Lajunen pani selvitystyön vireille sen jälkeen, kun keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa julkaisi joulukuun puolivälissä kohu-uutisen tulevan ulkomaankauppaministerin gradu-työn väitetyistä heikkouksista.

Kasvatustieteen maisteri Jari Viléniä epäiltiin jutussa plagioinnista, koska hänen 45-sivuisessa tutkielmassaan oli 27 sivua suoraa lainausta Simon kunnan historiasta. Vaikka näin pitkä siteeraus kieltämättä osoitti varsin erikoista lähteiden käyttöä, outoja olivat myös kritiikin ajoitus ja motiivit.

Tieteen laatutason vaalijat heräsivät lopputyön puutteisiin vasta 12 vuoden jälkeen ja juuri, kun kokoomuslainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Vilén on nousemassa ulkomaankauppaministeriksi. Aktiivisena osapuolena on esiintynyt professori, joka oli itse aikanaan arvioimassa ja hyväksymässä gradua.

Oulun yliopisto katsoo, että pro gradu -tutkielman uudelleenarviointi ei ole mahdollista. Vilénin oikeusturvan kannalta "vapauttava" päätös on ainoa oikea. Tieteellisen vastuun tapahtuneesta kantavat opinnäytteen ohjaajat ja tarkastajat. He antoivat työstä arvosanan cum laude approbatur, "kiittäen hyväksytty", vaikka se yliopiston nykyisen näkemyksen mukaan olisi pitänyt hylätä.

On tietysti valitettavaa, että ratkaisu tosiasiallisesti mitätöi maisteri Vilénin gradun opinnäytteenä. Siinä mielessä se on nahkapäätös ja kiusallinen koko yliopistolle. Tiedekoulutuksen uskottavuus kärsii hyvin pian haaksirikon, jos opiskelija ei voi luottaa tämän vertaa ohjaavien opettajien arvioihin.

Professoriliitto on julkistanut äskettäin uudistetut eettiset ohjeet, joissa korostetaan opiskelijoiden asiallista kohtelua ja tutkimuksen ohjausta. Vilénin tapauksen jälkeen on erityinen syy toivoa, että yliopistoissa myös noudatetaan näitä normeja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.