Pääkirjoitus 3.1.2002:
Euron käyttöönottoon liittyy niin
suuria toiveita kuin pelkojakin

Saksalaisen vanhainkodin asukkaat ottavat tuntumaa euroseteleihin.
Saksalaisen vanhainkodin asukkaat ottavat tuntumaa euroseteleihin.

Vaikka euro onkin ollut olemassa vuoden 1999 alusta lähtien, niin todelliseksi rahaksi tämä virtuaalivaluutta muuttui vasta vuodenvaihteessa, kun 12 EU-maata otti eurosetelit ja kolikot käyttöön. Euroihin siirtyminen merkitsee paitsi ennennäkemättömän laajaa rahanvaihto-operaatiota, myös merkittävää harppausta kohti yhdentynyttä Eurooppaa, minkä uusien seteleiden ja kolikoiden tuleminen tekee hyvin konkreettiseksi myös kadunmiehelle.

Euron tulo näyttää onnistuneen kaikkialla suuremmitta kommelluksitta, joskin valuutan muuttumisen aiheuttamat ongelmat tulevat esille vasta arkirutiinien myötä. Oppiminen uuden rahan käyttöön tapahtunee muutaman päivän tai viikon kuluessa. Ranskan ja Italian pankkitoimihenkilöiden piirissä poikkeuksellinen tilanne nähtiin hyvänä tilaisuutena kiristää uusia etuja. Muissa maissa pankit taas tekivät parhaansa, jotta eurot saataisiin mahdollisimman pian käyttöön.

Vauhtia eurolle antoivat myös Euroopan keskuspankin pääjohtaja Wim Duisenberg sekä EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi, jotka vakuuttivat luottamustaan yhteisvaluuttaan siitä huolimatta, että kolmen vuoden aikana euro on devalvoitunut dollariin nähden yli 20 prosenttia. Duisenberg arvioi, että euro saattaa kasvattaa euro-maiden talouksia jopa prosentin. Innokkaimmat euro-optimistit näkevät unia jo siitäkin, että muutaman vuoden päästä euro syrjäyttää dollarin maailman tärkeimpänä valuuttana.

Euron nouseminen maailman johtavaksi valuutaksi saattaa viedä aikaa, mutta uskoa yhteisvaluutan tulevaisuuteen lisäsi joka tapauksessa se, että euron kurssi lähti välittömästi nousuun verrattuna dollariin ja jeniin. Tällä on merkitystä euron uskottavuudelle ja sitä kautta myös euroalueen mahdolliselle laajenemiselle.

Parhaillaan euroalueeseen kuulumattomissa Britanniassa, Ruotsissa ja Tanskassa seurataan erittäin tarkasti rahauudistuksen onnistumista. On selvää, että eurorahan käyttöönotto lisää näissä maissa paineita noudattaa muiden 12 EU-maan esimerkkiä.

Niin Britannia, Ruotsi kuin Tanskakin näyttävät nyt kulkevan kohti pikaista euroaikaa. Britannian hallitus on kallistunut selvästi euron kannalle ja pääministeri Tony Blairin arvellaan pyrkivän järjestämään asiasta kansanäänestyksen ensi vuonna. Ruotsin hallitus on niin ikään rahaliittoon menon kannalla ja nyt myös äänestäjien enemmistö on mielipidemittausten mukaan valmis euron tuloon. Aiemmin euron niukalla enemmistöllä hylänneet tanskalaisetkin ovat kypsyneet ja enemmistö toivottaa euron tervetulleeksi.

Epäluuloisesti eurorahan tuloon suhtautuvia on kuitenkin runsaasti jokaisessa EU-massa. Toisille vanha valuutta symboloi itsenäisyyttä, joka nyt tuntuu uhatulta. Toiset taas pelkäävät, että euro tuo tullessaan inflaation, jonka seuraukset kohdistuvat pahiten vähävaraiseen väestönosaan. Itsenäisyyttä valuutan vaihtuminen ei tietenkään sinällään kavenna. Hintojen kohoamisen vaara sen sijaan on todellinen. Hintojen korottaminen rahauudistuksen yhteydessä onkin lyhytnäköistä ja antaa tarpeettomasti aseita Euroopan yhdentymisen vastustajien käsiin.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.