Toinen pääkirjoitus 2.1.2001:
Lukijoitaan palvellen, maailmasta kertoen

Turun Sanomien lukija käyttää keskimäärin yli 300 tuntia vuodessa lehtensä lukemiseen. Uutistarjonnan runsaus ja aktiivisten lukijoiden palvelu heidän ajankäyttönsä tehostamiseksi velvoittavat lehdentekijät entistä iskevämpään uutiskerrontaan ja tapahtumien taustoittamiseen.

Lehden luettavuus edellyttää, että sen vuotuinen aineisto, 9 000 toimituksellista ja 6 000 ilmoitussivua, tarjoillaan mahdollisimman selkeässä muodossa ja helposti omaksuttavalla tavalla.

Tällä tavoitteella on tehty nyt käsissänne kuluvan Turun Sanomien uudistus. Siihen totutteleminen vienee aikansa, mutta uudistukset on pyritty tekemään siten, että lukijat löytävät entistä helpommin heitä kiinnostavat asiat ja ne kerrotaan, jos mahdollista, entistä iskevämmin ja ymmärrettävämmin.

TS on "voileipäpöytä", joka pyrkii tarjoamaan monipuolista aineistoa erilaisista asioista kiinnostuneille lähes 300 000 lukijalleen. Sen on täytettävä yhtälailla työhön arkiaamuna rientävän kiireisen aktiivikansalaisen, kuin kotiin jäävän eläkeläisenkin tiedontarve. Kullekin sopivasti annostellen.

Tässä ei ole tarpeen mennä pidemmälle uudistuksen yksityiskohtiin, ne selviävät parhaiten lehteä lukemalla ja Ajassa-osastolle laaditusta yhteenvedosta. Painotan kuitenkin kestotilaajiemme viime vuosina esiintuomien kahden muutostoiveen toteutumista; juttutekstien kirjainkokoa on suurennettu ja tv-ohjelma- ja säätiedot ovat saaneet pysyvän paikkansa lehden takasivulla.

Päättynyt vuosi osoitti, miten sanomalehden tehtävä erityisesti kriisiajan luotettavana tietolähteenä korostuu. Maailmanlaajuinen illuusio tapahtumien keskipisteessä reaaliajassa olemisesta kääntyi verkkaisemmalla, analyyttisemmalla tempolla työskentelevän painetun sanan voitoksi. Kautta maailman lehdet lisäsivät huimasti myyntiään, kun ihmiset halusivat tietää syyskuun terroritapahtuminen taustat ja seuraamukset.

Tässä on jatkossakin lehden voima. Mahdollisimman selkeästi asiat kertova, muiden joukkoviestimien täydentämä sanomalehti, on läpinäkyvän kansalaisdemokratian yksi kulmakivistä.

Ari Valjakka
Vastaava päätoimittaja

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.