Kolumni/Ari Valjakka:
Seinillä on korvat

Hakkeroinnista eli tietomurroista jyväskyläläiselle nuorelle miehelle luettu viiden kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus ja satojen tuhansien markkojen sakko osoittavat, miten sorkkarauta murtovälineenä on joutunut antamaan paikan koodauskielelle. Vaikka tuomittu kertoi tehneensä murrot vain huvikseen, on kysymyksessä yhtä kaikki rikollinen toiminta.

Sähköpostin tai internetin käyttäjä ei aavista, mihin kaikkeen innostuksemme teknisten vempaimien käyttöön on johtanut. Meidät voi riisua alastomaksi ajatuksia myöten tietoverkkojen purkuun erikoistuneiden asiantuntijoiden näpeissä.

Davosin kokouksessa helmikuun alussa maailman teollisuus- ja poliittiset johtajat huomasivat yllätyksekseen puhelin- ym. henkilökohtaisten tietojensa joutuneen hakkeroijien haltuun. Viime keväänä pari walesilaispoikaa varasti 26 000 ihmisen luottokorttitiedot tunkeutumalla amerikkalaispankkien tietokonejärjestelmiin ja aiheutti 20 miljoonan markan vahingot vain näyttämisen halusta.

Vuosi sitten Euroopan parlamentissa keskusteltiin amerikkalaisesta tietotekniikasta, erityisesti Echeloniksi kutsutusta valvontajärjestelmästä. Väitteiden mukaan viiden maan, ennen kaikkea Amerikan ja Englannin hallinnoimalla järjestelmällä pystytään vakoilemaan EU-maiden sähköposti-, puhelin- ja faksiliikennettä.

Tästä koko maailman liikenteestä suuri osa kulkee Yhdysvaltain kautta. Suomesta Italiaan soitettu puhelu voi kiertää tietämättämme uuden mantereen kautta, samoin suurin osa Euroopan sähköpostista kulkee Amerikan kautta. Tämä tekee salakuuntelun tietenkin helpommaksi.

Järjestelmä pystyy nappaamaan puolessa tunnissa miljoona sanomaa minkä tahansa yrityksen, hallituksen ja instituution tietojärjestelmistä. Systeemi on tietenkin laiton, ja siksi siitä ei puhuta nimellä.

Europarlamentti on käsitellyt järjestelmän aiheuttamia ongelmia pariinkin otteeseen. Neljä vuotta sitten raportoitiin tiedoista, joiden mukaan Yhdysvallat hallitsee tekniikan, jolla pystytään sieppaamaan maailmanlaajuisesti satelliittien avulla tietoliikennesanomia ja salakuuntelemaan jopa merenalaisia kaapelilähetyksiä.

Toimintaa perustellaan puolustustarkoituksilla. Kiistämättä tai myöntämättä Echelon-järjestelmän olemassaoloa USA ja Britannia ovat myöntäneet sieppaavansa viestejä vain laillisiin tarkoituksiin eli huumekaupan ja terrorismin torjuntaan.

CIA:n entinen pääjohtaja James Woolsey on myöntänyt, että Yhdysvallat kerää yrityksistä tietoja mm. tutkiakseen korruptiota ja estääkseen sotilaskäyttöön soveltuvan korkean teknologian siirtämistä epäilyttäviin maihin. Siinä sivussa tulee kerätyksi massiiviset määrät muutakin ennen kaikkea kaupallisesti kiinnostavaa tietoutta.

Paljastuneet FBI:n vakoilutapaus ja ruotsalais-sveitsiläisen ABB-yhtiön piirissä epäilty teollisuusvakoilu osoittavat, että kylmän sodan loppuminen ei merkinnyt yritysvakoilun päättymistä.

Yritykset itse eivät mielellään kerro näistä asioista julkisuuteen, mutta teollisuusvakoilu on edelleenkin kannattavaa toimintaa. Eurooppalaisen Airbus-yhtiön väitettiin hävinneen amerikkalaiselle kilpailijalleen miljardeja markkoja salakuuntelun tuloksena.

Tietoliikenteen kehittämisestä, eEuroopasta, vastaava EU-komissaari Erkki Liikanen onkin esittänyt vaatimuksia eurooppalaisen, riippumattoman koodausjärjestelmän luomisesta tietoturvan parantamiseksi ja yritysvakoilun estämiseksi.

Uhka luo aina myös mahdollisuuksia, niin myös turvallisuusalalla, joka kasvaa kymmenen prosentin vuosivauhdilla.

Maailman yksityisen turvallisuusbusineksen liikevaihdon arvioidaan ylittäneen 500 miljardin markan rajan; siitä Amerikkojen osuus on yli 200 miljardia ja Euroopan yli 150 miljardin markan suuruusluokkaa. Pohjoismaiden 10 miljardin liikevaihdosta Suomen osuus on noin kolme miljardia.

Myös työllistäjänä turva-ala kasvaa vauhdilla. EU:ssa arvioidaan työskentelevän jo puoli miljoonaa ihmistä lähes 10 000 turva-alan yrityksessä.

Kehityksen lopputuloksena rehelliset ihmiset istuvat suojamuurien ja panssariaitojen sisällä samaan aikaan, kun muurien ulkopuolella vapaina kulkevat rikolliset viuhuvat verkkojen kautta pelokkaiden sisäänsulkeutujien tiedostoihin.