Pääkirjoitus 20.2.2001:
Ylisuuret avustajapalkkiot vievät
oikeuslaitokselta uskottavuutta

Kynnys oikeussaliin on monelle keskituloiselle liian korkea.
Kynnys oikeussaliin on monelle keskituloiselle liian korkea.

Viimeaikaisten tutkimusten valossa suomalaisten luottamus oikeuslaitokseen on osoittautunut varsin korkeaksi. Selvästi vähemmässä määrin kuitenkin luotetaan siihen, että ihmiset saavat yhdenvertaisen kohtelun tuomioistuimissa. Yksi keskeinen syy tähän on oikeudenkäynnin kalleus. Varsinkin keskituloisen kansalaisen kohdalla kynnys oikeudenkäynnin aloittamiseen on noussut kohtuuttoman korkeaksi.

Oikeusministeri Johannes Koskinen myöntää ongelman olemassaolon ja lupaa korjausta tilanteeseen (TS 18.2.). Ongelman ytimen muodostavat korkeat avustajapalkkiot, jotka näyttelevät pääosaa oikeudenkäyntikuluissa. Avustajapalkkiot hyväksyy tuomioistuin, mutta käytännössä palkkiovaatimuksiin ei juurikaan puututa. Oikeusministeri on havainnut, että läpi menee kovin heppoisin eväin esitettyjä palkkiovaatimuksia.

Teoriassa asian korjaaminen on hyvin helppoa. Tuomioistuinten on vain ryhdyttävä käyttämään heille jo kuuluvaa harkintavaltaa palkkioista. Käytännössä tilanne ei ole näin mutkaton. Ei ole aina helppoa sanoa, mikä on kohtuullinen palkkio ja mikä taas ei. Vastuu vieritetään näin lähinnä tuomareille.

Oikeusministeri Koskinen on kuitenkin päättänyt saada avustajien palkkioiden tason laskemaan, vaikka sitten valvontaa lisäämällä. Koskinen haluaa tarttua erityisesti kalliisiin oikeusjuttuihin, joista säästyvillä varoilla voitaisiin kattaa maksuttoman oikeudenkäynnin tulorajojen noston aiheuttamat kustannukset, jotka arvioidaan 20 miljoonaksi markaksi.

Erilaisia toimenpiteitä avustajapalkkioiden alentamiseksi on jo tehtykin ja lisää on tulossa. Toissavuonna kohtuullistettiin hävinneen osapuolen taloudellista riskiä. Oikeusministeriöstä on myös tulossa esitys, joka vähentäisi kalliin valmistelun osuutta ja lisäisi pääkäsittelyn merkitystä. Osa jutuista haluttaisiin myös siirtää kokonaan pois käräjäsaleista esimerkiksi kuluttajavalituslautakuntaan.

Asianajajien leirissä puheet palkkioiden leikkaamisesta eivät herätä tietenkään hurraa-huutoja. Asianajoliitto näkeekin tärkeimpänä keinona oikeudenkäyntikulujen laskemiseksi arvonlisäveron poistamisen oikeuspalveluilta. Liitossa myös uskotaan, että kilpailutilanne pitää palveluiden hinnat kurissa. Näin ei kuitenkaan ole käynyt. Tuomareiden lisäksi myös huippupalkkioita vaativien asianajajien olisi tunnettava vastuunsa.

Tavallisen kansalaisen oikeudenkäyntikuluihin on luvassa parannusta oikeusapu-uudistuksen kautta. Uudessa järjestelmässä neljä viidestä kotitaloudesta tulee tällöin julkisen oikeusavun piiriin. Tämäkään ei kuitenkaan poista kohtuuttomia avustajapalkkioita. Oikeusjärjestelmämme uskottavuuden säilyttäminen vaatii pikaista ja tehokasta puuttumista kyseiseen ongelmaan.