George W. Bush haluaa
tulla otetuksi vakavasti

Ulkoministeri Colin Powell (vas.), presidentti George W. Bush ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Condoleezza Rice kutsuivat perjantaista ilmaiskua Irakiin rutiinitoimenpiteeksi.
Ulkoministeri Colin Powell (vas.), presidentti George W. Bush ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Condoleezza Rice kutsuivat perjantaista ilmaiskua Irakiin rutiinitoimenpiteeksi.

George W. Bush ehti olla Yhdysvaltain presidenttinä vajaan kuukauden ennen kuin hän määräsi ensimmäisen sotilaallisen toimenpiteensä vierasta valtaa kohtaan. Kohteena oli vanha vihollinen Irak ja sen presidentti Saddam Hussein.

Virkakautensa ensimmäisellä valtiovierailulla Meksikossa ollut Bush kuvaili ilmaiskuja Irakin lentokieltoalueelle rutiinitoimeksi, joiden tarkoituksena oli vain varmistaa alueella partioivien liittouman koneiden turvallisuus.

Monet tarkkailijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että kyseessä oli samalla Bushin osoitus siitä, että hän varteenotettava tekijä maailmannäyttämöllä.

Presidentti Bush oli nimennyt viime viikon "kansallisen turvallisuuden viikoksi" tarkoituksenaan korostaa sekä yhdysvaltalaisille että muulle maailmalle, kuinka vakavasti hän ottaa asemansa Yhdysvaltain armeijan ylipäällikkönä.

Yhdysvaltain sisäpolitiikassa Bushilla on edessään ankara taistelu, kun hän yrittää saada mittavan veroleikkaussuunnitelmansa läpi sekä kongressin edustajainhuoneessa että senaatissa.

Bushin hallinnolla on edessään mittavia haasteita riittämiin myös ulkopolitiikan alueella. Edeltäjänsä Bill Clintonin Lähi-idän rauhansuunnitelman hän on ehättänyt jo tuomita kuolleeksi. Egyptin presidentti Hosni Mubarak totesi viikonloppuna Italian television haastattelussa, että Bushin jääminen pois Lähi-idän neuvottelupöydästä ei välttämättä ole huono asia. Näkyvämpään asemaan neuvotteluissa onkin nousemassa ulkoministeri Colin Powell, jonka on tällä viikolla määrä matkustaa Saudi-Arabiaan ja Egyptiin. Nähtäväksi jää, miten lähes kaikkien arabimaiden tuomitsemat perjantaiset ilmaiskut vaikuttavat Lähi-idän neuvottelujen ilmapiiriin.

Pian Persianlahden sodan päättymisen jälkeen vuonna 1991, tuolloisen presidentin George Bushin lähimmät avustajat ennustivat, että Saddam Hussein syöstään vallasta puolen vuoden kuluessa. Vuosikymmen on kulunut, monet kymmenen vuoden takaisista Bushin avustajista ovat taas Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeissä tehtävissä - ja Saddam Hussein on edelleen vallassa.

George W. Bush ei muuten ole suinkaan ainoa Yhdysvaltain presidentti, jonka ensimmäisen sotilaallisen toimen kohteena oli Irak. Samoin oli laita myös Bill Clintonin kohdalla, joka kesäkuussa 1993 määräsi 23 risteilyohjusta ammuttavaksi Bagdadissa sijaitsevaan tiedustelutukikohtaan. Kyseessä oli kostoisku George Bushia vastaan suunnatun murhayrityksen johdosta, jonka rahoittajaksi Saddam Husseinia syytettiin.