Pääkirjoitus 7.2.2001:
Kauppojen sunnuntaiaukiolo
osoittanut tarpeellisuutensa

Kokemukset uudesta, entistä väljemmästä liikeaikalaista ovat positiiviset: sunnuntaikauppa on käynyt pienmyymälöissä vilkkaasti.
Kokemukset uudesta, entistä väljemmästä liikeaikalaista ovat positiiviset: sunnuntaikauppa on käynyt pienmyymälöissä vilkkaasti.

Kolmen viikonlopun kokemukset osoittavat, että uuden lain mukainen kauppojen sunnuntaiaukiolo tuli todelliseen tarpeeseen. Ruuan ja muiden päivittäistavaroiden myynti on noussut oitis normaalin arkipäivän tasolle.

Tammikuussa voimaan tullut liikeaikalain muutos vapautti myyntitiloiltaan alle 400 neliömetrin kaupat viikkorajoituksista. Ne saavat halutessaan pitää ovensa auki muutamia juhlapyhiä lukuunottamatta kautta vuoden myös sunnuntaisin klo 12 ja 21 välisenä aikana.

Kuluttajat ovat ottaneet ennakoitua aktiivisemmin vastaan mahdollisuuden asioida sunnuntaikaupassa. Kassat on kilisseet suhteellisesti yhtä tiuhaan kuin keskimäärin arkena. Etenkin lähiöiden myymälöissä on käynyt vilske.

Kauppiaille kysynnän vilkkaus on ollut sikäli yllätys, että he odottivat myynnin kipuavan näin korkeaksi vasta ajan oloon. Asiakkaat ovat oppineet kuitenkin nopeasti uusiin aukioloaikoihin. Palvelun tarpeellisuudesta kertoo myös se, että sunnuntaisin kaupoissa käy erilaista väkeä kuin arkipäivinä.

Aukiolosäädösten väljennyksellä haluttiin tukea päivittäistavarakaupan pienyksiköitä, kortteli- ja lähimyymälöitä, jotka uhkaavat jäädä kilpailussa super- ja hypermarkettien jalkoihin. Ensikokemusten perusteella vaikuttaa siltä, että tässä on myös onnistuttu.

Suomessa on noin 3800 kauppaliikettä, joita lainmuutos koskee. Niistä arviolta 70 prosenttia on käyttänyt tilaisuutta sunnuntaimyyntiin. Alalla uskotaan, että osuus kasvaa, kunhan tieto alun myönteisistä tuloksista leviää.

Vähittäiskaupan valtakunnalliset ketjut ovat ryhtyneet sopeuttamaan toimintaansa uuden lain raameihin. Sekä S-ryhmään kuuluvat Alepat että Tradekan Siwat markkinoivat itseään jo täyttä päätä sunnuntaikauppoina. Ja mikä on markkinoidessa, kun molempien ketjujen kaikki liikkeet jäävät kuin sattumalta 400 neliömetrin rajan alapuolelle.

Ketjujen edustajat vakuuttavat, ettei myymälöitä ole keinotekoisesti eikä vippaskonstein mahdutettu enimmäisrajoihin (HS 6.2.). Sitä aktiivisemmin on pyritty hyödyntämään koko käytettävissä oleva myyntitila. Asiakkaat ovat havainneet sen tavarasortimentin monipuolistumisena, mutta myös entistä ahtaampina hyllyväleinä.

Vaikka kaupan liikeväki on ay-edustajiensa suulla vastustanut aukiolojen vapauttamista, hekin joutuvat myöntämään, että uudistuksella on myönteisiä työllisyysvaikutuksia. Varsinkin opiskelijoita ja osapäivätoimisia kiinnostaa mahdollisuus muutamaan tunnin lisätienistiin viikonloppuina.

Kokonaan toinen asia on, onko pätkätöiden lisääntyminen jäsenmaksuja keräävien ammattiliittojen mieleen. Liikeaikoja sääntelevien neliörajoitusten poistamisella joka tapauksessa vahvistettaisiin entisestään alan työllisyyttä ja parannettaisiin kuluttajien palvelua.