Päivän Pistot -kolumni/Aimo Massinen
Aito debatti puuttuu

Suomalainen poliittinen kulttuuri on kuin tavanomaisen seestynyt avioliitto. Kohtalaisesti tullaan kyllä vielä toimeen, mutta keskinäinen vuorovaikutus on hiipunut olemattomaksi.

Aitoa keskustelua ei ole. Kipeitä aiheita vältellään, mutta välillä saatetaan töksäytellä niin, että ulkopuolisetkin kuulevat.

Huhuillaan ikään kuin kumppanin ohi, pyrkimättäkään ymmärtämään mitä toinen tarkoittaa. Sitten ollaan taas hiljaa. Politiikassakin leikitään usein mykkäkoulua.

Valtio-opin emeritusprofessori Jaakko Nousiainen on kiinnittänyt huomiota siihen, miten valtioneuvostokin on toiminnallisesti hajautunut ja sektoroitunut. Poliittisen hallinnon kollegiaalisuus on hävinnyt.

Ministerit ovat harvoin yhdessä. Tai jos ovatkin, poliittista debattia ei ainakaan käydä.

Politiikka on yhä enemmän virkamiesvetoista. Valtiosihteeri Raimo Sailas lienee Paavo Lipposta ja Sauli Niinistöä lukuunottamatta paljon suurempi vaikuttaja kuin ministeri. EU-jäsenyyden myötä virkakoneiston vaikutusvalta on kasvanut entisestään.

Koko poliittinen prosessi on itseohjautuvan hallinnon varassa. Poliitikoilla ei ole halua eikä ehkä oikein aikaakaan poliittiseen debattiin. Helpommalla pääsee, kun vie vain viestiä, että näin on sovittu.

Jopa Suvi-Anne Siimeksen johtama vasemmistoliitto istuu Lipposen hallituksessa kuin kiltti sylikoira. Sdp:n eduskuntaryhmässä sentään joskus vielä vähän muristaan, mutta vasemmistoliiton ryhmä muutamaa änkyrää lukuunottamatta tyytyy mihin vain.

Siimes on ollut Niinistölle ihanteellinen työkumppani. Siimes nielee nurkumatta millaiset möröt tahansa.

Lipponen ja Niinistö ovat onnistuneet luomaan ympärilleen sekä kunnioituksen että pelon ilmapiirin. Heidän pätevyytensä tunnustetaan, mutta etäisyys ja omapäisyys kiukuttavat.

Omissa ryhmissä ei uskalleta nousta kapinaan, koska monipuoluehallituksen yhteistyön riskit tiedetään. Myös pelko oman poliittisen uran puolesta vaikuttaa käyttäytymiseen. Hankalalle kansanedustajalle ei tipu rahakkaita luottamustehtäviä valtionyhtiöissä.

Kansanedustaja Kirsi Piha on harvoja poliitikkoja, joka rohkenee arvostella puolueensa puheenjohtajaa. Piha nimittää Uutislehti Sadan kolumnissaan Niinistöä "känkkäränkäksi", jonka huonosta tuulesta saa kärsiä koko Suomen kansa. "Tunneihmisenä" Niinistö kiukuttelee Pihan mukaan välillä kuin hänen kaksikuukautinen tyttärensä.

Myös Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola (kok) kritisoi Nykypäivä -lehdessä Niinistöä työsopimuslain jarruttamisesta. Terveydenhuoltoväen edunvalvoja on huolissaan kokoomuslaisen palkansaajakunnan puolesta ja kunnallisvaaleista. Hänen mukaansa Niinistön kannanotoista tes-sopimusten yleissitovuuteen uhkaa kokoomukselle tulla samanlainen työreformi kuin mihin keskusta kaatui.

Kiista työsopimuslaista pantiin koko kesäksi jäihin. Nokittelua on käyty jonkin verran median välityksellä, mutta muuten työsopimuslain mykkäkoulu jatkuu ilmeisesti pitkälle syksyyn. Se uhkaa jumiuttaa samalla koko seuraavan tupokierroksen.

Työnantajien toimitusjohtaja Johannes Koromakin on jo huolissaan ja toivoo mahdollisimman pikaista ratkaisua. TT:lle sopii yhä komitean pitkällisen fiilauksen jälkeen hyväksymä malli, jossa yleissitovaksi te-sopimukseksi katsottaisiin edustavana pidettävä sopimus. Nykyisin yleissitovaksi on tulkittu sopimus, joka kattaa vähintäänkin puolet alan työntekijöistä.

Niinistö on kuitenkin pannut koko arvovaltansa peliin järjestäytymättömien yrittäjien ja työntekijäin alemman palkkatason puolesta. Nyt hän vaatii vielä heikennyksiä työttömyysturvaan ja osaeläkkeisiin, jotta mahdolliseen "kompromissiin" olisi enemmän pelimerkkejä.

Niinistön ideologinen vyörytys kasvaa päivä päivältä. Milloin vasemmistopuolueet tuovat politiikan takaisin politiikkaan?

P.S. Äärioikeistolaisia arvoja ei Suomessa piiloteta. Ilkka -lehden päätoimittaja Kari Hokkanen kannattaa Keijo Korhosen ehdotusta kuolemanrangaistusten palauttamisesta. "Pitäisikö vankiloita yksityistää ja huumekauppiaat ampua?" Hokkanen kysyi kolumninsa otsikossa ja antoi itse myöntävän vastauksen omaan kysymykseensä.

Huumerikokset ovat murhien ja raiskausten ohella rikoksista kamalimpia, mutta mihin me olemme menossa, kun professoritkin ottavat harppauksia sivistysvaltiosta barbarismiin.
Kirjoittaja Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.