Pääkirjoitus 17.8. 2000:
Huippukokous antanut toivottua
vauhtia Koreoiden lähentymiselle

Koreat lähentyvät myös tavallisen ihmisen tasolla.
Koreat lähentyvät myös tavallisen ihmisen tasolla.

Vaikka Etelä- ja Pohjois-Korean presidenttien tapaamista voidaankin pitää läpimurtona maiden välisten suhteiden kehittymisessä, oltiin monilla tahoilla kuitenkin epäileviä jatkon suhteen. Soul ja Pjongjang ovat yrittäneet lähentymistä ennenkin, mutta aina on tullut jotakin väliin.

Tällä kerralla kaikki näyttää sujuvan yllättävänkin hyvin. Koreoiden suhteet ovat parantuneet huippukokouksen jälkeen pitkin askelin. Sovinnon merkkinä kumpikin valtio muun muassa lopetti vihamielisen propagandansa toista vastaan. Edelleen lähentymisprosessin jatkoa on pohdittu yhteisessä seurantakokouksessa. Yhteystoimistot aselepolinjalla on avattu myös uudelleen. Syksyllä käynnistyvät työt pääkaupunkien välisen rautatielinjan uudelleen avaamiseksi.

Kaikkein sykähdyttävintä tavallisen kadunmiehen kannalta on kuitenkin varmasti ollut eri puolille rajaa joutuneiden sukulaisten tapaaminen ensi kertaa sitten Korean sodan. Tämä mahdollisuus tarjoutui tosin vain pienelle joukolle pohjois- ja eteläkorealaisia. Vertaukset Berliinin muurin murtumiseen eivät siten ole paikallaan. Rajan ylittäminen helpottunee kuitenkin jatkossa, joten tällä hetkellä on vaikea ennakoida, mihin kehitys johtaa.

On kuitenkin selvä, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Il haluaa pitää rajaliikenteen tiukassa valvonnassa. Rajan avaaminen saattaisi johtaa taloudellisessa ahdingossa elävän Pohjois-Korean valtion romahtamiseen. Tätä ei kuitenkaan toivo kukaan, koska seuraukset olisivat katastrofaaliset. Siksi Pohjois-Korea yritetään johdattaa pienin askelin kohti avoimempaa yhteiskuntaa ja toimivampaa taloudellista järjestelmää.

Tällä tiellä suhteet ulkomaailmaan ovat keskeisellä sijalla. Suhteet Italiaan, Australiaan ja Filippiineihin on jo luotu. Viime sunnuntaina maan johtajan Kim Jong Ilin kerrottiin sanoneen, että Pohjois-Korea olisi valmis luomaan diplomaatisuhteet Yhdysvaltoihin, vaikka välittömästi, jos Yhdysvaltain ulkoministeriö vain lakkaisi luokittelemasta Pohjois-Korean terroristivaltioksi.

Pohjois-Korean poistamisesta terroristilistalta on käyty neuvotteluja, toistaiseksi ilman tulosta. Neuvotteluja on kuitenkin päätetty jatkaa. Niiden kuluessa selvinnee ovatko pohjoiskorealaiset vilpittömiä lähentymisaikeissaan vai onko kysymyksessä vain yritys rahastaa ennen kaikkea Yhdysvaltoja, Etelä-Koreaa ja Japania maan kommunistisen järjestelmän pönkittämiseksi.