Arafatin ulkomaankiertueelta
ei löydy ratkaisun avaimia

Jasser Arafat etsii reittiä ulos umpikujasta.
Jasser Arafat etsii reittiä ulos umpikujasta.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on pulassa. Taivaalla leijuu väkivallan ukkospilvi.

Laajalla ulkomaankiertueellaan presidentti Arafat ei ole löytänyt tukea uhkaamalleen palestiinalaisvaltion yksipuoliselle itsenäisyysjulistukselle, jos rauhansopimusta Israelin kanssa syyskuun 13. päivään mennessä ei ole saatu aikaiseksi.

Kahdeksassatoista päivässä Arafat vieraili lähes yhtä monessa arabi- tai eurooppalaismaassa, ja kiertue jatkuu Aasiassa. Hän on selostanut isännilleen palestiinalaisnäkökulmaa siitä, miksi heinäkuun amerikkalaisvetoiset Camp Davidin rauhanneuvottelut eivät päättyneet läpimurtoon. Israelin edustajat ovat omalla tahollaan tehneet vastaavaa diplomaattista kiertuetta.

Arafat on joutunut vähintäänkin tukalaan tilanteeseen. Vastakkain ovat Yhdysvaltain painostus suurempiin myönnytyksiin rauhanneuvotteluissa Israelille sekä palestiinalaisten vastustus samassa asiassa, ja aika käy vähiin. Suo siellä ja täällä.

Ja jos Arafat jälleen myöntyy siirtämään itsenäisyysjulistusta, hän kärsii arvovaltatappion. Toisaalta Arafatin yksipuolinen itsenäisyysjulistus hankaloittaisi sekin hänen asemaansa; Israelin vastaus siihen olisi epäilemättä tylyn sotilaallinen.

Israelin hallituksella on myös omat sisäiset vaikeutensa, mutta rauhanneuvotteluissa sillä ei ole samanlaista kiirettä kuin Arafatilla.

Arafatin maailmankiertuetta voidaankin pitää neuvottomuuden merkkinä. Jostain pitäisi löytää sellainen ratkaisu, jonka avulla Arafat voisi kansansa edessä säilyttää oikeutuksensa johtajuuteen. Oikeutus kun pitkälti perustuu Arafatin oletettuun kykyyn neuvotella lopullinen rauhansopimus Israelin kanssa.

Mutta avoinna olevat kysymykset - Jerusalemin asema, pakolaiset, juutalaissiirtokunnat ja Israelin turvallisuus - ovat lähes yhtä vaikeita ratkaista kuin ennenkin.

Arafatin paineet ovat kovat. Camp Davidin epäonnistumisen jälkeen tehdyn tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa palestiinalaisista kannattaa nyt väkivaltaa Israelia kohtaan. Suhdeluku on suurin kuuteen vuoteen. Israelilaisetkin pitävät väkivallan syttymisen todennäköisyyttä suurena.

Paha on, että kyse ei ole pelkistä kannatusluvuista tai peloista. Rauhanprosessia vastustava kovan linjan palestiinalaisjärjestö Hamas kiristää linjaansa, ja kuilu sen sekä Arafatin palestiinalaishallinnon välillä kasvaa.

Lisäksi toinen Iranin tukema palestiinalaisjärjestö, Libanonista käsin operoiva Hizbollah, on lisännyt yhteistyötä Hamasin kanssa. Raporttien mukaan Länsirannalle on virrannut Hizbollahin toimittamia aseita. Konfliktiherkkyys onkin Länsirannalla nyt epäilemättä suuri, kun Israelkin on siellä vahvistanut läsnäoloaan Etelä-Libanonista vetämillään joukoilla.

Ei ole sattuma, että presidentti Arafatin vastaanotto ulkomaankiertueellaan oli tylyin juuri Iranissa.