Pääkirjoitus 13.8.2000
Pitkittyvä Tshetshenian sota
uhkaa kääntyä Putinia vastaan

Presidentti Vladimir Putin kävi räjähdyspaikalla keskiviikkona, mutta monet olisivat toivoneet näkevänsä hänet siellä aikaisemmin.
Presidentti Vladimir Putin kävi räjähdyspaikalla keskiviikkona, mutta monet olisivat toivoneet näkevänsä hänet siellä aikaisemmin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on käyttänyt taitavasti hyväkseen tshetsheeniterrorismin uhkaa. Kun Moskovassa lähes vuosi sitten 200 ihmistä kuoli kahden kerrostalon räjäytyksen yhteydessä, osoitti Putinin hallituksen syyttävä sormi tshetsheenejä. Tähän päivään mennessä yhteyttä tshetsheenien ja räjähdysten välille ei ole kuitenkaan löytynyt.

Pommi-iskut ja tshetsheenitaistelijoiden hyökkäys Dagestaniin antoi silloiselle pääministeri Putinille hyvän syyn lähettää venäläisjoukot Tshetsheniaan "murskaamaan terroristit". Venäjällä sota katsottiin oikeutetuksi ja se vaikutti keskeisesti Putinin nousuun suosion aallonharjalle ja sitä kautta presidentiksi.

Kun Moskovassa jälleen räjähti pommi tiistaina traagisin seurauksin, viranomaiset olivat jo varovaisempia johtopäätösten tekemisessä, vaikka välittömästi räjähdyksen jälkeen annettiin ymmärtää, että tshetsheenit ovat olleet asialla. Putin itse kuitenkin korosti, että ennen syyllisten nimeämistä on odotettava tutkimusten valmistumista.

Tshetshenian presidentti Aslan Mashadov on kiistänyt jyrkästi, että mikään tshetsheenitaho olisi tiistaisen räjähdyksen takana.

Yhtä kaikki, suurin osa kansasta on kuitenkin vakuuttunut tshetsheenien syyllisyydestä. Tämä asettaa Putinin hankalaan tilanteeseen. Niin kauan kuin sotaa käytiin tshetsheenien kotitantereella venäläisten oli helppo hyväksyä, mutta kun jo vuoden jatkuneen sodan uskotaan tulleen keskelle Moskovaa asia saa toisen sävyn. Syytökset sodan leviämisestä kohdistuvat yhä suoremmin Putiniin itseensä, jonka katsotaan epäonnistuneen tshetsheeniterrorismin kukistamisessa.

Syntynyt tilanne on niin houkutteleva, että Putinin viholliset eivät voi olla käyttämättä sitä hyväkseen. Mahtava suurliikemies Boris Berezovski arvosteli avoimesti pommi-iskun jälkeen Putinia siitä, että tämä ei ole ryhtynyt neuvotteluihin tshetsheenien kanssa, vaan tapattaa jatkuvasti venäläisnuorukaisia turhaan.

Näin sota, jolla Putin loi maineensa, uhkaa kääntyä nyt häntä itseään vastaan ja horjuttaa hyvään alkuun päässyttä olojen vakauttamista. Torjuakseen tämän presidentti on käynnistänyt laajan kampanjan rauhoittamaan kansaa, joka pelkää uutta pommiaaltoa. Samalla tutkitaan kiireisesti, ketkä muut kuin tshetsheenit olisivat voineet pommin räjäyttää.

On varteenotettava mahdollisuus, että asialla olisi voineet olla joku muu taho kuin tshetsheenit. Äärimmäisen likainen presidentinvaalikampanjointi sekä Putinin toimet Jeltsinin aikaisten suurliikemiesten, oligarkien kukistamiseksi ovat aiheuttaneet sellaista katkeruutta, että dramaattisiakaan kostoiskuja ei voida jättää pois laskuista. On myös muistettava, että salamurhat ja pommit kuuluvat venäläisten mafioosojen normaaliin keskinäiseen sodankäyntiin. Olisi helpotus Putinille, jos Moskovan pommi osoittautuisi osaksi alamaailman sisäistä taistelua.