Pääkirjoitus 6.8. 2000
Bush lupasi linjapuheessaan
maalleen vankkaa johtajuutta

Republikaanien presidenttiehdokas George W. Bush vaati linjapuheessaan uutta tyyliä Yhdysvaltain johtoon.
Republikaanien presidenttiehdokas George W. Bush vaati linjapuheessaan uutta tyyliä Yhdysvaltain johtoon.

Jos Yhdysvaltain presidentti valittaisiin huomenna, voittajasta tuskin olisi epäselvyyttä. Republikaanien ehdokkuuden hyväksynyt George W. Bush on tuoreimman mielipidemittauksen mukaan repäissyt 14 prosenttiyksikön johdon kilpailijaansa demokraattien Al Goreen. Bushin takana seisoo lisäksi puolue, joka on yhtenäisempi kuin vuosikausiin.

Niinpä Bushin oli helppo nousta torstaina Philadelphiassa puhujapönttöön kertomaan puoluekokoukselle, mihin hän haluaisi presidenttinä keskittyä ja miten panna asiat kuntoon. Puhe oli Bushin kannalta tärkeä, koska hän oli äänestäjien huomion keskipisteenä koko valtakunnan alueella.

Linjapuheessaan Bush lähti siitä, että Yhdysvallat tarvitsee muutosta johtoonsa, jotta pystyttäisiin ratkaisemaan ne vaikeat ongelmat, joita parivaljakko Bill Clinton ja Al Gore eivät ole kyenneet hoitamaan. Bush lupasi maalleen vankkaa johtajuutta. Ongelmina Bush pitää lähinnä kouluopetuksen huonoa tasoa, sosiaaliturvan ja terveydenhoidon puutteita, verojen korkeutta sekä puolustusvoimien heikkoa tilaa.

Keskeisenä teemana puoluekokouksessa ja Bushin puheessa oli myös "myötätuntoinen konservatismi", jolla halutaan muistuttaa, että sosiaaliset ongelmat ovat läheisiä myös republikaaneille. Bush otti etäisyyttä puolueen oikeaan laitaan myös vilauttelemalla sanoja naisten tasa-arvo, rotusuhteet ja ympäristönsuojelu. Kyseiset teemat ovat aiemmin olleet lähinnä demokraattien reviiriä.

Puolueen äärilaidalta on jo aikaisemmin jupistu, että Bush lipeää liiaksi republikaanien perinteisistä arvoista. Bushin linjapuhe tuskin hälvensi arvostelijoiden epäluuloja. Jyrkän konservatiivisista kannanotoistaan tunnetun Dick Cheneyn valinta varapresidenttiehdokkaaksi on ilmeisesti kuitenkin hiljentänyt kritiikin oikealta laidalta ja yhdistänyt puolueen tukemaan Bushia.

Republikaanien puoluekokous sähköisti selvästi Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaa, joka huipentuu marraskuun 7. päivänä järjestettävään vaaliin. Seuraavaksi ovat vuorossa demokraattien varapresidenttiehdokkaan valinta ja puoluekokous, jolloin puolestaan Al Gore ja kumppanit saavat paistatella julkisuuden valokeilassa. Vasta näiden tapahtumien jälkeen voidaan alkaa ennustella kuka lopulta astuu voittajana Valkoiseen taloon.

Altavastaajan asemaan joutunut Gore on nyt vaikean ja ratkaisevan päätöksen edessä. Hänen on onnistuttava valitsemaan itselleen varapresidenttiehdokas, joka kompensoi sopivasti presidenttiehdokkaalta itseltään puuttuvaa karismaa, mutta ei jätä kuitenkaan esimiestään varjoonsa.