Pääkirjoitus 4.8. 2000:
Työntekijöiden turvallisuutta
työpaikoilla on parannettava

Monien muiden työpaikkojen tapaan työntekijöiden turvallisuus on heikentynyt sairaaloissa muun muassa huumeasiakkaiden vuoksi.
Monien muiden työpaikkojen tapaan työntekijöiden turvallisuus on heikentynyt sairaaloissa muun muassa huumeasiakkaiden vuoksi.

Oulussa alkuviikosta sattunut sosiaalityöntekijän puukotus on synnyttänyt aiheellisesti keskustelun työpaikkojen turvallisuusjärjestelyistä. Oulun tapauksessa psykiatrisessa avohoidossa ollut mies surmasi naisvirkailijan, joka ei ehtinyt reagoida mitenkään tutun asiakkaan tekoon.

Vaikka lopputuloksen traagisuus nosti Oulun tapauksen erityisesti valokeilaan, ei saa unohtaa, että työntekijöihin kohdistunut uhkailu ja väkivaltakin on arkipäivää monilla työpaikoilla. Sosiaalitoimistojen ja terveyskeskusten lisäksi vaara vaanii etenkin apteekeissa, pankeissa ja sairaaloissa työskenteleviä, mutta myös monilla muilla työpaikoilla.

Tilanne on pahentunut viime aikoina ja pahenee koko ajan. Yksi syy tähän näyttää olevan psykiatristen hoitopaikkojen vähentäminen ja avohoidon lisääntyminen. Potilaan lääkitys ja muu hoito jäävät yhä enemmän hänen omalle vastuulleen, jolloin seuraukset saattavat olla vakavia.

Myös huume- ja päihdeongelmaisten palveluja on karsittu. Huumeiden käyttäjät ovatkin suuri riskiryhmä, joka aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi Turun apteekeissa lähes päivittäin. Samalla, kun mietitään turvatoimien lisäämistä, olisikin pohdittava, miten voidaan vaikuttaa itse ongelman syihin. Onko hoitopaikkoja esimerkiksi leikattu liian kovalla kädellä.

Työpaikkojen turvatoimia on vähitellen lisätty, mutta liian moneen työpaikkaan voi edelleen kävellä sisään kuka tahansa puukon tai ampuma-aseen kanssa. Turvatoimia asiakkaiden valvomiseksi voidaan tietysti lisätä vaikka kuinka pitkälle, mutta jossakin tulee raja vastaan. Yleisön palvelija ei voi linnoittautua bunkkeriin ja panssarilasien taakse. Työntekijän täydellistä turvallisuutta ei voida koskaan taata.

Silti työntekijöiden turvallisuuden lisäämiseksi on vielä paljon tehtävissä palvelun kärsimättä. Oulun puukotuksen olisi esimerkiksi voinut estää asiakkaita valvova vahtimestari ja metallinpaljastin. On syytä myös käyttää muita nykytekniikan tarjoamia välineitä kuten erilaisia hälytysjärjestelmiä sekä videokameroita. Tärkeätä on myös, että työntekijöillä on takaraivossaan tietoisuus vaaratilanteen mahdollisuudesta sekä ohjeet, miten silloin tulee menetellä.

Kuntien ja muiden työnantajien velvollisuus on huolehtia siitä, että kaikki mahdollinen tehdään työntekijän turvallisuuden vuoksi. Työntekijäpuolella Kunnallisvirkamiesliitto on jo puuttunut asiaan päättämällä tehdä perusteellisen selvityksen kunnallisten työpaikkojen väkivallasta ja väkivallan uhasta. On tärkeätä, että ongelma kartoitetaan, mutta se ei vielä riitä. Tarvitaan myös pikaisia toimia asiantilan korjaamiseksi. Työtä pitäisi voida tehdä tarvitsematta pelätä päivittäin.