Pääkirjoitus 1.8. 2000
Turun kunnallispolitiikka
on jähmettynyt kyttäykseksi

Turun kunnallispolitiikassa on taas tuttu, lähes tyypillinen vaihe: suma seisoo. Ratkaisua odottavia asioita on paljon. Osa niistä on teknisiä, osa periaatteellisia. Lähestyvät kunnallisvaalit heijastuvat kaikkeen.

Politiikkaa tekevät ihmiset. Niinpä avoimet henkilöratkaisut ovat monivaikutteisia. Turku siirtyi kaupungin virkamiesjohdossa viime kierroksella määräaikaisuuksiin. Ratkaisun perustelut olivat hyvät, heikkoudet unohdettiin.

Kaupunginjohtaja Armas Lahoniityn määräaika päättyy parin vuoden kuluttua; seuraavan kunnallisvaalikauden ensimmäisen neljänneksen umpeutuessa. Lahoniitty ei ole kertonut aikeistaan. Miksi olisi. Jos hän kertoisi, ettei aio jatkaa, kaupunginjohtajapeli käynnistyisi heti. Kaupunginjohtajan valitsee lokakuussa valittava valtuusto. Sekin vaikuttaa.

Apulaiskaupunginjohtaja Timo Kvistin äkkinäinen lähtö Naantaliin jätti kokoomuksen hämmennyksen tilaan. Itsestään selvää seuraajaa ei ole ja vaalien läheisyys sotkee valintakuvioita. Muualta tulevat pätevät hakijat katsovat mieluusti ensin vaalituloksen. Toisaalta nopea ratkaisu olisi kaikkien etu.

Kokonaiskuvaa sävyttää kielteisesti se, että demarien Jarmo Rosenlöfiä ja kokoomuksen Olli A. Mannia varjostavat epäselvyydet. Mannia rasittaa hänen johtamansa Kansallinen palvelutalo ja Rosenlöfiä syyte avunannosta törkeään petokseen ja neljään rekisterimerkintärikokseen. Rosenlöf on jättäytynyt valtuustotyöskentelystä.

Tilanteessa, jossa henkilökuvioihin liittyvä kyttäys jarruttaa nopeisiin ratkaisuihin pyrkimistä, päätöksiä odottaa moni merkittävä asia. Asialista merkittiin tiedoksi kaupunginhallituksessa kesäkuussa.

Listan poliittisesti kiinnostavinta oli, että kiistellyimpien asioiden ratkaisut siirrettäisiin vaalien jälkeiseen aikaan. Lokavaalien jälkeenhän on pari kuukautta aikaa, jolloin istuva valtuusto ratkoo asioita. Uusi valtuusto aloittaa vasta vuodenvaihteessa. Asetelma, jossa muutama ääni voi ratkaista asian, jättää silloin tavallista enemmän tilaa pelille.

Kaupungin ydinkeskustaan ja sen kehittymiseen liittyviä hankkeita ovat Finnkinon elokuvakeskus ja kauppatorin ympäristön asemakaava. Elokuvakeskus on yhä tulossa Kauppahallin naapuriin. Päätöksenteossa on ennen muuta huolehdittava siitä, että kauppahallin toiminta voi jatkua häiriöttä.

Kauppatorin kaavaan on sidoksissa myös uusi kirjasto. Kaavaan sisältyy kiistelty toriparkki. Kauppatorin miljöön uudistamisesta on puhuttu vuositolkulla. Hankkeissa pitäisi vihdoin päästä jonkinlaisiin ratkaisuihin. Ydinkeskusta on pidettävä elinvoimaisena ja kilpailukykyisenä.

Ratkaisuaan odottavat myös ylikunnallinen jätevesiyhteistyö, energiaratkaisut, sataman tulevaisuuden vaihtoehdot, yleiskaava ja Turun hallinnonuudistus.

Näistä aineksista saisi mehevän repivän politiikan syksyn. Se ei kuitenkaan hyödyttäisi ketään, vähiten turkulaisia. Hankkeet, joista tässä on lueteltu vain osa, antavat kuitenkin aineksia kelvollisiin vaalikampanjoihin. Parhaimmillaan ne innostavat kaupunkilaisia vaaliuurnille.