Pääkirjoitus 19.6.2000
Keskusta terävöittää linjaansa,
porvariyhteistyö ehkä etusijalle

Suomen keskustan massiiviset puoluekokoukset eivät juuri koskaan mene aivan alkuperäisten piirustusten mukaan. Kuopion puoluekokouksessakin saatiin kohtalainen yllätys, kun Esko Ahon sijaiseksi Harvardin matkan ajaksi valittiin tiukkojen äänestysten jälkeen lapualainen kansanedustaja Anneli Jäätteenmäki eikä kansanedustaja Maria Kaisa Aulaa.

Tietty historiallinen taitekohta koettiin myös siinä, että ensimmäisen kerran keskustan puheenjohtajisto jäi kokonaan vaille viljelijäin edustajaa.

Vaikka puheenjohtajaksi kuudennelle kaksivuotiskaudelle valittu Esko Aho vakuuttikin, ettei mitään linjanmuutosta puolueen politiikassa tule, keskusta tullee ainakin joiltakin osin terävöittämään oppositiopolitiikkaansa.

Jäätteenmäki tunnetaan hallituksen ärhäkkäänä arvostelijana ja kovan poliittisen pelin taitajana. Hänen pureva kielensä on näykkinyt ennen muuta pääministeri Paavo Lipposta ja muita sosiaalidemokraatteja. Jäätteenmäki ei ole ujostellut panna itseään likoon, kun keskustassa on tarvittu rohkeita, yksittäisiin henkilöihinkin käyviä operaatioita. Suorapuheisuudessa häntä voi verrata jopa Margaret Thatcherin pelottomaan tyyliin.

Jäätteenmäen valinta kertoo siitä, että keskustan aktiiviväki odottaa terävämpää oppositiopolitiikkaa. Ahon suosikkina pidetty Maria Kaisa Aula koettiin liian lepsuksi ja värittömäksi. Puoluekokouksen henkilövalinta voidaan siis nähdä tältä osin pieneksi näpäytykseksi myös Esko Aholle.

Jäätteenmäen johdolla keskusta saattaa nyt vain voimistaa iskujaan sosiaalidemokraatteihin, jonka eduskuntaryhmää vasemmistoliiton Suvi-Anne Siimes luonnehti osuvasti hallituksen heikoimmaksi lenkiksi. Toisaalta Jäätteenmäki on irtisanoutunut esimerkiksi kepun työreformi-hankkeesta, joten ei hän ainakaan ay-liikettä halua tieten tahtoen ärsyttää.

Keskustan suuntautumista mieluummin porvariyhteistyöhön ennakoi myös Esko Ahon lämminhenkinen vastaus Sauli Niinistön ystävälliseen tervehdyssähkeeseen puoluekokoukselle. Aho ja Niinistö olivat "kuin veljet keskenään" vielä avoimemmin kuin presidentinvaalien kuumina päivinä.

Juhlapuheet ja tervehdyssähkeet ovat tietysti eri asia kuin käytännön yhteistyö. Jäätteenmäkikin tunnusti realistisesti, että keskustelu uudesta hallituksesta on tässä vaiheessa lähinnä ajanvietettä.

Porvariyhteistyö tuskin syntyy ainakaan Kuopion puoluekokouksen poliittisen kannanoton pohjalta. Keskusta vaatii siinä elintarvikkeiden arvonlisäveron, polttonesteiden veron ja tuloveron alentamista. Lisäksi puolue poistaisi eläkeläisten ylimääräisen sairausvakuutusmaksun ja korjaisi eläkkeiden pohjaosan leikkauksen. Kansaneläkkeisiin vaadittiin pikaisesti myös tasokorotusta. Myös työnantajamaksuihin esitettiin helpotuksia ja kunnille lisätukea.

Siis kaikille luvattiin jälleen kaikkea. Onko todellakin mahdotonta nähdä edes joskus uskottavaa oppositiopolitiikkaa?

Keskustapuolueen kannatus on Harvard-keskustelun aikana kokenut pienen notkahduksen. Kesän ja syksyn aikana nähdään, miten se kehittyy Jäätteenmäen johdolla lähestyttäessä kunnallisvaaleja.