Kolumni 18.6 2000/Ari Valjakka
Saamatonta kaupunkisuunnittelua

Kun Helsingissä rakennetaan keskusta liian ahtaaksi, on Turussa vaarana keskustan autioituminen parkkipaikkojen puutteen takia.

Toisaalta alkukesän vehreydessä kylpevä Aurajoen maisema tuo esiin ainutlaatuisella tavalla vanhan pääkaupungin parhaat piirteet. Kulttuuri- ja kansallismaisemana Aurajoen uoma ympäristöineen Ruissalon kärjestä jokivartta ylös 25 kilometrin matkalla Nautelankoskelle saakka tarjoaa vehreällä avaruudellaan virkistyksen lähteen sitä haluaville. Kansallismaiseman helmi on tietenkin tässä viikonvaihteessa 700 vuotta juhliva Turun tuomiokirkko.

Engelin laatima Turun ruutukaava pitää kaupunkikuvan koossa. Paikoitellen ylileveät kadut ja ulottuvuudet unohtuvat, mutta kokonaisuutena Turun asemakaava antaa edelleen toimivan pohjan mielekkäille kehitysratkaisuille, jos päättäjillä niitä on.

Turun tauti, Veikkauksen tiedotusjohtajaksi siirtyvän päätoimittaja Ilkka Juvan 80-luvulla antama pilkkanimi, elää sitkeänä erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Mutta kuten viikko sitten totesin, tauti on muuttumassa Helsingin horkaksi, siksi rajusti pääkaupungin maisemaa on viime vuosina väännetty väkisin ihmisen asumisen kannalta huonompaan suuntaan.

Turun yliopiston taidehistorian professori Eeva Maija Viljo , tuore turkulainen, listasi lehdessämme hyviä ja huonoja arkkitehtuurisia ratkaisuja Turun keskustasta (TS 23.1.). Huonoina hän pitää mm. Puutorin ja Hospitsin korttelin ratkaisuja, hyvinä vanhaa köysitehdasta ja kauppatoria.

Valinnoista voidaan olla montaa mieltä. Itse en näe kauppatorissa niitä kauneusarvoja, mitä lähes 200 000 ihmisen ja maan vanhimman kaupungin torilta voisi odottaa. Muutama vuosikymmen sitten aikaansaatu tuho, mm. Pohjolan toimitalon rakentaminen ortodoksisen kirkon taakse, on korjaamaton, Mezzosta, entisestä KOP-kolmiosta puhumattakaan. Torikin tarvitsisi aivan uuden, toimivamman ilmeen.

Oma ongelmansa kaupungin keskustan ilmeessä on liikenne, joidenkin tahojen yrittäessä pitää autot pois keskustasta jopa tietoa salaamalla. Puolalanmäen parkkihallin sopimus pykälineen, joilla estetään kilpailevien parkkipaikkojen rakentaminen ydinkeskustaan, ei ollut edes kaupungin kiinteistötoimenjohtaja Martti Kuitusen tiedossa ennen kuin TS siitä kertoi.

Torin alle rakennetut parkkitilat toimivat mm. Vaasassa ja Kuopiossa,Tampereelle rakennetaan kahta parkkihallia. Helsingissä Kluuvin yli 700 auton parkkihalli aivan keskustassa on kuluttajaystävällinen, ripeästi läpiviety ratkaisu.

Turun kauppahallin viereen kaavailtu elokuvakeskus on huonojen ideoiden huippu. Kaupungille hyvää mainetta tuova kauppahalli on niin arvokas osa Turun kulttuuria, että sen tuhoamisyritykselle ei voi antaa tippaakaan ymmärtämystä.

Turun kaltaisessa historiaa pursuavassa kaupungissa ympäristöä kunnioittava uuden rakentaminen on äärimmäistä hienovaraisuutta ja osaamista edellyttävää toimintaa. Esimerkiksi keskelle kaupunkia, Linnankatu kahdeksaan, on noussut valkoinen talohirviö, joka huutaa ympäristöään vastaan. Vain lääninhallituksen mausoleumi voittaa sen hirvittävyydessään. Räjäyttäjälle olisi töitä.

Oman lukunsa kaupunkikuvaan tuovat viime vuosina pystytetyt julkiset teokset. Patsaskaupunkihanke oli alunperin raikas ajatus. Tusinan nykytaiteen teoksen pystytys sponsorirahoilla eri puolille kaupunkia oli mielenkiintoinen hanke. Se pilattiin huonolla valmistelulla ja epämääräisen "taiteellisella" läpiviennillä. Sponsorit kaihtoivat mukaantuloa ja jotkut "taideteoksista" osoittautuivat enemmän tai vähemmän huonoiksi vitseiksi.

Puolustaessaan huiskintaansa niiden läpiviejät jatkavat tahtomattaan vitsailua. Kuvatessaan Alvar Gullichsenin punamuovista Posankkaa Caribian edessä museonjohtaja Päivi Kiiski kirjoitti: " Posankan kohdalla ei ole lainkaan kysymys kitschistä, vaan eräänlaisesta Camp-asenteesta ja tietoisesta vallitsevan monumentaalitaiteen konventioiden kyseenalaistamisesta."

Taidatkos sen selkeämmin sanoa.

P.S. Turun uuden kirjaston arkkitehtuurikilpailu ratkesi tasan kaksi vuotta sitten. Työtä ei ole vielä edes aloitettu.

Turkulaisiin päättäjiin on tarttunut savolaisvirus. Siellä projektin määritelmä kuuluu: "Aloitusta vaille valmis".
Kirjoittaja on Turun Sanomain päätoimittaja.