Pääkirjoitus 16.6. 2000
Koreoiden historiallinen kokous
on alku maiden yhdistymiselle

Pohjois- ja Etelä-Koreoiden johtajien tapaamista voidaan luonnehtia historialliseksi monessakin mielessä. Se lopettaa viisikymmentä vuotta jatkuneen vihanpidon Korean niemimaan valtioiden välillä.

Lopullisena tavoitteena on maiden jälleenyhdistyminen. Se vienee vielä vuosia, ehkä vuosikymmeniäkin aikaa, mutta juuri nyt monet seikat puhuvat tuon hankkeen toteutumisesta ennemmin tai myöhemmin.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Ilin ja Etelä-Korean presidentti Kim Dae Jungin allekirjoittaman sopimuksen kaikkia yksityiskohtia ei ole julkistettu, mutta yhdistymistavoitteen lisäksi siinä sovittiin mm. sodassa erilleen joutuneiden perheiden tapaamisoikeudesta, vankien vapauttamisesta ja Etelä-Korean taloudellisista investoinneista Pohjois-Koreaan.

Korean niemimaa on ollut toisen maailmansodan ja sitä seuranneen kylmän sodan viimeinen kytevä pesäke sen jälkeen kun Saksat yhdistyivät runsas vuosikymmen sitten. Kun Korean sodan alkamisesta on nyt kulunut viisikymmentä vuotta, voidaan tietysti sanoa, että jo oli aikakin liennytykseen ja rauhantekoon.

Puoli vuosisataa kestäneen vihanpidon sitkeys johtuu ennen muuta ideologisista syistä. Mutta nyt kun kommunismi on romahtanut ja Pohjois-Korea alkaa olla aatteen viimeisiä savuavia raunioita, aika Korean kansojen yhdistymiselle on kypsynyt.

Hätä on siis nimenomaan Pohjois-Koreassa, sillä maa on ajautunut suoranaiseen nälänhätään. Pohjois-Korea on ollut jo jonkin aikaa perinteisten vihollistensa, USA:n, Japanin ja Etelä-Korean ruoka-avun varassa. On väitetty, että viime vuosina Pohjois-Koreassa on kuollut peräti pari miljoonaa ihmistä nälkään. Nälkää tekee tunnetusti ihmisen nöyräksi.

Maailmalla Koreoiden johtajien odotettua onnistuneempi tapaaminen otetaan varmasti hyvin lämpimästi vastaan. Helpottuneimpia tunteet ovat Yhdysvalloissa, joka on joutunut olemaan poliisina tälläkin maailman kolkalla. Etelä-Koreassahan on yhä noin 37 000 amerikkalaissotilasta, joiden läsnäolo on vuosikymmeniksi taannut voimatasapainon Korean niemimaalle.

Pohjois-Korean armeija on ollut maan kokoon nähden erittäin suuri. Räjähdysalttiiksi aluetta luonnehditaan erityisesti sen vuoksi, että Pohjois-Korealla on ollut hallussaan ohjuksia, kemiallisia aseita ja ehkä ydinaseitakin.

Nyt ei tarkkaan tiedetä, millä tavalla nämä sotilaspoliittiset kysymykset ovat olleet Koreoiden johtajien tapaamisessa esillä. Julkistetussa sopimuksessa näistä ei kuitenkaan mainita mitään. Arkoja aiheita vältellään tunnusteluvaiheessa mahdollisimman pitkään.

Tärkeintä tässä vaiheessa joka tapauksessa on, että tiivis yhteystyö Koreoiden kesken on saatu alulle. USA ja muut ulkopuoliset - voivat tulla jatkossa avuksi, jotta lopullinen päämäärä, valtioiden rauhanomainen yhdistyminen saadaan läpiviedyksi.