Jalkapallossa pelien aika

Jalkapallon arvoturnauksista on tullut suuria festivaaleja, joihin kymmentuhatpäiset yleisömassat vaeltavat kokemaan yhteenkuuluvuutta. Ranskan MM-kisojen jälkeen ei ole puhuttu enää arvoturnausten riehakkaista faneista, vaan jalkapallon huligaaneista.

Hollannin ja Belgian EM-turnaus on jo etukäteen leimattu katumellakoiden ja katsomoväkivallan pelikentäksi. Kumpikin isäntämaa antaa otollisen maaperän varoittelulle: Hollantilaiset ovat rajuimpia hulinoitsijoita Euroopassa ja heistä juuri pahimpien, Rotterdamin Feyenoordin kannattajien kotiareenalla pelataan kolmen viikon kuluttua finaali. Belgian pääareena on puolestaan joutunut jopa vaihtamaan niemeä 15 vuotta sitten sattuneen murhenäytelmän jälkeen.

Pahana ennusmerkkinä on ollut Englannin ja Saksan ottelu, joka on viety jo entuudestaan monista ongelmista kärsivään teollisuuskaupunkiin Charleroihin, jossa suurin uhka hulinoille on auttamattomasti liian pieni katsomo kahden jalkapallon suurmaan kohtaamiselle.

Toivottavasti tämä on ollut pelkkää maalailua. Ainakin usein ennen urheilun suurtapahtumat ovat sujuneet rauhallisesti juuri niillä kerroilla, kun ongelmista on eniten kohuttu etukäteen. Toivottavasti niin käy tälläkin kertaa.