Pääkirjoitus 1.6.2000:
Teollisuuden ydinvoimalahakemus
saa ripeän käsittelyn hallitukselta

Viidennen ydinvoimalan todennäköinen sijoituspaikka olisi Olkiluodossa kahden edellisen reaktorin vieressä.
Viidennen ydinvoimalan todennäköinen sijoituspaikka olisi Olkiluodossa kahden edellisen reaktorin vieressä.

Teollisuuden voiman on määrä jättää periaatepäätöshakemus viidennestä ydinvoimalasta "kuluvan vuoden puolivälissä". Samaan aikaan, kun tämä hetki lähestyy, näyttää keskustelu ydinvoiman eduista ja haitoista taas piristyvän. Mielipidekyselyjä tehdään tiheään tahtiin ja viime viikonvaihteessa kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre kiirehti lupa-anomuksen jättämistä hallitukselle (TS 27.5).

Mönkäreen mielestä Suomeen tarvitaan viides ydinvoimala. Hän toteaa, että Kioton ilmastosopimuksen täyttäminen on vaikeaa, ellei viidettä ydinvoimalaa rakenneta. Lisäkapasiteettia tarvitaan myös siksi, että vanhoja voimaloita joudutaan sulkemaan. Sähkömarkkinoiden vapauduttua sähköä on saatavissa kyllä ulkomailta edullisesti, mutta tässä törmätään huoltovarmuuteen kriisiaikoina. Tuontisähkön lisäämisessä on omat riskinsä.

Haastattelussaan Mönkäre halusi viestittää TVO:lle ja teollisuudelle, että hallitus suhtautuisi myönteisesti hakemukseen. Tämä ei tosin koske koko hallitusta. Vihreät ovat jo aiemmin uhanneet, että he eivät jatka hallituksessa, jos hakemus menee läpi eduskunnassa. Hallitus ei kuitenkaan asiaa päätä, vaan sen tekee eduskunta, jonka tiedetään suhtautuvan kriittisesti ydinvoiman lisäämiseen.

Ydinvoimalahakemuksella alkaa olla jo kiire, jos se aiotaan saada hyväksytyksi tämän eduskunnan aikana kuten on tarkoitus. Teollisuuden piirissä tunnetaan kuitenkin epävarmuutta, koska eduskunta tyrmäsi edellisen hakemuksen huolimatta kalliista lobbauskampanjasta. Entinen kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomioja piti jopa todennäköisenä, että hakemusta ei edes tule.

Ydinvoiman rakentaminen onkin hidastunut ratkaisevasti viime vuosina. Uusia voimaloita rakennetaan enää lähinnä Kauko-idässä, jossa sijaitsevat kaikki viime vuonna aloitetut seitsemän uutta ydinvoimalaa. Ydinvoiman esteeksi on nousemassa lähinnä sen kalleus.

Toinen ydinvoiman rakentamista hillitsevä tekijä on kansan vastustus. Tuoreimman kyselyn perusteella 59 prosenttia suomalaisista vastustaa ydinvoimaa. Kannattajia puolestaan kertyi 38 sadasta (Iltalehti 31.5.). Viime kuussa tehdyn energia-alan keskusliiton Finenergyn tutkimuksen mukaan taas 67 prosenttia kansalaisista piti kotimaista ydinvoimaa luotettavana. Joten tulokset näyttävät riippuvan siitä, kuka tutkimuksen teettää ja miten asiaa kysytään.

Energiaa joka tapauksessa tarvitaan joka vuosi enemmän eikä uusiutuvien energialähteiden käytön lisääminen riitä. Kotimainen ydinvoima on osoittautunut turvalliseksi ratkaisuksi. Ydinvoima ei ole riskitöntä, mutta tällä hetkellä se näyttää ainoalta vaihtoehdolta, mikäli ympäristösopimusten vaatimukset aiotaan täyttää.