Pääkirjoitus 30.5.2000:
Keskustelu EU:n tulevaisuudesta
syytä aloittaa kiireesti myös meillä

Saksan ulkoministerin Joschka Fischerin mielestä oli oikea aika käynnistää keskustelu EU:n tulevaisuudesta.
Saksan ulkoministerin Joschka Fischerin mielestä oli oikea aika käynnistää keskustelu EU:n tulevaisuudesta.

Euroopan unionin päätökset vaikuttavat meidän jokaisen elämään. Ja näin on asian laita päivä päivältä yhä enemmän. Tämän vuoksi onkin outoa, että avoin keskustelu siitä, millaisen EU:n me haluamme, on ollut Suomessa lähes olematonta. Ehkäpä meillä on keskitytty liikaa vain tunnolliseen direktiivien noudattamiseen ja ajateltu, että pienen jäsenmaan mahdollisuudet vaikuttaa unionin kehitykseen ovat vähäiset.

Vanhoissa EU-maissa tätä keskustelua on jonkin verran käyty. Ei kuitenkaan riittävästi. Siksi Saksan ulkoministerin Joschka Fischerin runsaan parin viikon takainen puheenvuoro Humboldtin yliopistossa EU:n tulevaisuudennäkymistä olikin tervetullut lisä tähän debattiin. Se kirvoitti myös pääministeri Lipposen ottamaan kantaa aiheeseen (TS 29.5.).

Fischerin puheet selkeästä liittovaltiomallista on tuomittu oikopäätä joillakin tahoilla myös Suomessa. Sana liittovaltio näyttää eräiden mielestä jo sellaisenaan riittävän osoittamaan, että puhujan ajatuksia ei kannata ottaa vakavasti. Pääministeri Lipponen perusteli kirjoituksessaan aivan oikein, että ei-ei -linja johtaa pelkästään sivustakatsojan paikalle samalla, kun muut tekevät päätökset.

Keskustelu on vain keskustelua ja kaikkia ideoita on syytä pohtia. Laajenemisen myötä EU:sta saattaa tulla lähes 30 jäsenen kokonaisuus, joka ei missään tapauksessa voi toimia nykyisen hallintomallin varassa. Se uhkaa yksinkertaisesti tukehtua omaan byrokratiaansa. Tapahtuuko uudistuminen sitten liittovaltio-mallin puitteissa vai ei, on toinen asia.

Keskustelua vaikeuttaa osaltaan se, että meillä jokaisella on jonkinlainen kuva siitä, mikä liittovaltio on. Monille liittovaltio merkitsee lähinnä Yhdysvaltoja. EU ei kuitenkaan voi ottaa mallia mistään olemassa olevasta liittovaltiosta. On kehitettävä malli, jossa myös jäsenvaltioiden sana painaa ja jossa kansalaisten edut otetaan riittävästi huomioon. EU menettää uskottavuutensa, jos tavalliset kansalaiset menettävät uskonsa siihen.

Monella tapaa EU on jo liittovaltio, koska sillä on yhteinen ulkopolitiikka, yhteinen raha, yhteiset kriisinhallintajoukot sekä lainsäädäntövaltaa käyttävä elin. Tästä EU voi lähteä ainoastaan eteenpäin ja syventää integraatiota. Sen sijaan on syytä miettiä vakavasti, millaiset asiat kuuluvat EU-byrokratian myllyyn. Tällä hetkellä se jauhaa aivan liian monia nippeliasioita, jotka olisi parempi päättää lähempänä elävää elämää ja ihmisiä, joita päätökset koskevat.

Mutta ennen kaikkea nyt on korkea aika ryhtyä keskustelemaan siitä, mitä me EU:lta todella haluamme. Nyt, kun on vielä aikaa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.