Pääkirjoitus 23.5. 2000
Kansanäänestys EU-sopimuksista
murensi Sveitsin eristyneisyyttä

Sveitsiläiset EU:n kannattajat näyttävät, miten jää murtuu Sveitsin ja EU:n väliltä.
Sveitsiläiset EU:n kannattajat näyttävät, miten jää murtuu Sveitsin ja EU:n väliltä.

Samaan aikaan, kun muualla Euroopassa on jo pitkään vannottu yhdentymisen nimeen, on maanosan sydämessä sijaitseva Sveitsi katsellut uteliaana mutta epäluuloisena menoa ympärillään. Taloudellisesti vauras alppimaa on linnoittautunut vapaaehtoiseen eristäytyneisyyteensä. Se on toistaiseksi sanonut ei sekä YK:n että EU:n jäsenyydelle.

Viime sunnuntaina Sveitsi kuitenkin astui askeleen kohti yhdentyvää Eurooppaa, kun sveitsiläiset hyväksyivät kansanäänestyksessä Euroopan unionin kanssa neuvotellut sopimukset. Varsinkin maan poliittinen johto, talouseliitti samoin kuin suuryritykset ovat kiirehtineet lähentymistä EU:hun.

Sveitsin parlamentti on jo aiemmin näyttänyt vihreää valoa seitsemän sopimuksen ryppäälle. Sveitsin ja EU:n välistä taloudellista yhteistyötä lisäävät sopimukset sääntelevät muun muassa kauttakulkuliikennettä, ihmisten vapaampaa liikkumista, maataloustuotteiden kauppaa sekä lentoliikennettä.

Vaikka kaksi kolmannesta äänestäjistä hyväksyikin lopulta sopimukset, ei tulos ollut alunperin lainkaan varma. Varsinkin saksankielisen Sveitsin maaseudulla väestö on hyvin konservatiivista ja sen pelättiin asettuvan poikkiteloin.

Erityisesti sveitsiläisiä on hirvittänyt, että EU-sopimukset kiihdyttävät maan läpi jyräävää rekkarallia ja avaavat rajat hallitsemattomalle halpatyövoiman vyörylle lähinnä Italiasta. Näitä pelkoja on pyritty vähentämään rakentamalla sopimukset siten, että ne tulevat voimaan asteittain 12 vuoden kuluessa. Rekkaliikenteestä mahdollisimman suuri osa ohjataan rautatiekuljetuksina läpi maan.

Loppujen lopuksi vain kaksi Sveitsin 24 kantonista vastusti kansanäänestyksessä sopimuksia. Toinen näistä on italiankielinen Ticino, jossa väestö pelkää työpaikkojensa puolesta. Oikeistopopulistinen Sveitsin kansanpuoluekin taipui lopulta pitkin hampain tukemaan hallituksen neuvottelemia sopimuksia uhittelustaan huolimatta. Pitemmälle EU:n suuntaan muukalais- ja EU-vastaisuudella viime vaaleissa yli odotusten ääniä kerännyt puolue ei varmasti ole halukas toistaiseksi menemään.

Yhtä varmaa on, että maan hallitus ja talouselämän johto ryhtyvät kampeamaan Sveitsiä kohti EU-jäsenyyttä. Kaikki lait säädetään jo nyt yhteensopiviksi unionin lainsäädännön kanssa. Ulkoministeri Joseph Deiss uskoo, että alkaneen vuosikymmenen kuluessa Sveitsistä tulee EU:n jäsen. Kansanäänestyksen tuloksen valossa Deissin arvio vaikuttaa uskottavalta eikä EU:lla varmasti ole mitään sen toteutumista vastaan. Hyvät nettomaksajat ovat aina tervetulleita.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.