Kolumni Päivän pistot/Aimo Massinen
Aho jo melkein kehäraakki

Politiikka on usein melkoista vuoristorataa. Siinä voi nousta hetkessä huipulle, mutta yhtä nopeasti saattaa pudota myös alhoon.

Esko Aho oli vielä helmikuussa yli puolellatoista miljoonalla äänellään melkein presidentti, mutta Harvard-keskustelun vaurioittamana hän vaikuttaa nyt jo politiikan kehäraakilta, josta omatkin alkavat yhä laajemmin pyrkiä eroon.

Kun Tarja Halosesta tuli tasavallan presidentti, sanottiin sen olleen sosiaalidemokraattien taitavan strategian täsmäohjattu tulos. Kissan viikset, kaikkihan oli vain monien onnellisten sattumuksien summa.

Halosen nousun ensimmäinen onnenpotku oli, että Paavo Lipponen valitsi hänet - eikä Pertti Paasiota - ulkoministeriksi vuonna 1995.

Halosen presidenttiehdokkuuden edellytys myös oli, että Martti Ahtisaaren kannatus romahti alas juuri ratkaisevalla hetkellä. Jos demarit olisivat valinneet ehdokkaansa vähän aikaisemmin tai vähän myöhemmin, valituksi olisi tullut Ahtisaari.

Suomen EU-puheenjohtajuus ei olisi myöskään voinut osua otollisempaan ajankohtaan presidenttiehdokas Halosen kannalta. Ulkoministeri sai uskottavuudelleen ratkaisevan silauksen.

Halosen aito ja taitava tv-esiintyminen yhdistettynä Esko Ahon teennäisyyteen ja konservatiivisuuden korostamiseen takasi sitten lopullisesti toteutuneen tuloksen.

Politiikassa urasuunnittelu ei yleensä onnistu. Halosen uskomattomalla presidenttitielläkin yksinkertaisesti kaikki loksahti sattumalta kohdalleen kuin Hannu Hanhelta.

Esko Ahosta sen sijaan näyttää tulleen politiikan Aku Ankka, jolta kiistattomasta lahjakkuudestaan huolimatta kaikki hieman epäonnistuu.

Aho kyllä singahti raketin tavoin politiikan huipulle ja maan historian nuorimmaksi pääministeriksi, mutta pahaksi onnekseen hän joutui koko vaalikauden käymään poliittista eloonjäämiskamppailua kaikkien aikojen talouslaman myrskyissä. E. Pula-Ahon leimastaan hän ei ole vieläkään päässyt kokonaan irti.

Aho koki tappion vuoden 1995 vaaleissa, mutta vielä ikävämpää oli, että hän hävisi äärimmäisen niukasti myös seuraavien eduskuntavaalien kamppailun suurimmasta puolueesta Sdp:n kanssa.

Sen seurauksena keskustan synkkä oppositiotaival jatkuu. Ja voi olla, että se jatkuu vielä vielä 2003 vaalienkin jälkeen - jos Aho jatkaa puolueen johdossa. Luuserin johdolla ei vaaleja voiteta.

Ilta-Sanomien teettämän gallupin mukaan 53 prosenttia suomalaisista toivoisi Ahon eroa ja vain 29 prosenttia antaisi hänen jatkaa!

Idea Harvardin matkasta näyttää ainakin tässä vaiheessa osoittautuneen selväksi virheeksi. Kunnallisvaalit ovat edessä, mutta eduskunnan oppositiojohtaja lähtee sapattivapaalle vuodeksi Amerikkaan.

Ihmisiä ärsyttää tavattomasti, että Aho silti haluaa roikkua kaikissa asemissaan. Arkinen poliittinen työ jää muille. Puheenjohtaja poimii vain rusinat politiikan pullasta.

Hiihtoliiton johdosta luopuminen olisi edes pieni periksianto tuskalliseksi kasvavan kritiikin keskellä. Vai jysäyttääkö Aho vielä poliittisen pommin peruuttamalla koko Harvardin matkan? Vai voisiko hän jättää jopa kepun puheenjohtajuuden?

Sirkka-Liisa Anttila ja Seppo Kääriäinen ovat omalta osaltaan rauhoittaneet kepun kuumaa henkilöpeliä luopumalla vapaaehtoisesti varapuheenjohtajataistosta. Viisas ratkaisu. Jokohan pelimies Paavo Väyrynenkin tulisi vihdoin järkiinsä?

Keskustalle ei enää riitä pelkkä kasvojen kohotus, vaan tarvitaan niiden vaihtoa. Mutta jos Aho jumiutuu vielä vuosiksi paikalleen, pelkkä varapuheenjohtajien vaihtaminen on lähes pelkkää kosmetiikkaa.

Jos Aho ajattelisi puolueensa parasta, hän jättäisi nyt pelikentän vapaaksi. Silloin myös Olli Rehn , 38, Brysselistä uskaltaisi lähteä tavoittelemaan keskustan johtajuutta.

Rehnin johdolla - varapuheenjohtajinaan Maria Kaisa Aula, Matti Vanhanen ja Anneli Jäätteenmäki - Suomen keskusta näyttäisi aivan uudesti syntyneeltä.

Sillä ketjulla voitaisiin nousta takaisin hallitusvastuuseen. Keskustan ja demarien punamultahallituksen paluu olisi silloin enemmän kuin lähellä.

Alamaissa oleva kokoomus saisi vuorostaan keräillä voimia oppositiossa.
Kirjoittaja on Turun Sanomain päätoimittaja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.