Pääkirjoitus 20.5. 2000
Kauppojen sunnuntaiaukiolojen
lisäämisestä kova kädenvääntö

Hallituksen yritykset muuttaa kauppojen aukioloaikoja ovat perinteisesti aiheuttaneet ison metakan puolueiden välillä. Poikkeusta ei tee tämänkertainenkaan esitys, joka kangerteli pahasti jo hallituksessa vihreiden sooloillessa oman paperinsa kanssa. Pääministeri Paavo Lipponen onnistui kuitenkin saamaan hallituksen rivit ojennukseen ja nyt on eduskunnan vuoro ottaa kantaa kauppojen aukioloa koskeviin muutoksiin.

Uusi laki pyritään saamaan voimaan ensi vuoden alusta lähtien. Sitä ennen eduskunnassa on luvassa kuitenkin kova kädenvääntö.

Siirtyminen kohti kansainvälistä käytäntöä eli kauppojen vapaampia aukioloaikoja on tapahtunut Suomessa varsin hitaasti. Suuria eivät ole muutokset nytkään. Tästä syystä on hieman vaikea ymmärtää hankkeen vastustajien kiihkeitä tunteita. Kysymys on lähinnä nykyisen käytännön vakiinnuttamisesta.

Hallituksen esityksen mukaan kaupat saisivat olla auki sunnuntaisin toukokuun alusta elokuun loppuun sekä marras- ja joulukuussa. Tämä lisää sunnuntaiaukioloja näennäisesti kahdella kuukaudella, mutta käytännössä liikkeet ovat voineet olla kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen mukaisesti auki viitenä ylimääräisenä sunnuntaina.

Uutta sen sijaan on, että esityksen mukaan alle 400 neliön suuruiset päivittäistavarakaupat voisivat olla auki sunnuntaisin ympäri vuoden. Tähän asti raja on kulkenut 100 neliössä. Kaupat voisivat näin pitää paremmin puoliaan kioskeja ja huoltoasemia vastaan.

Vaikka perusajatus hallituksen esityksessä onkin oikea, eivät keinotekoiset neliörajoitukset palvele asiakkaiden etua, mikä kai pitäisi olla lähtökohta. Monissa lähiöissä kun on vain se yksi marketti, jonka ovet pysyisivät kiinni. Ihmiset asetetaan näin eriarvoiseen asemaan, mikä ei ole oikein.

Mitalilla on tietysti myös toinen puoli. Sunnuntaiaukiolojen lisääminen merkitsisi rikkinäisiä viikonloppuja tuhansille perheenäideille, joista kauppojen henkilökunta suurelta osin koostuu. Miten tämä taas heijastuu perheiden hyvinvointiin ja sitä tietä koko yhteiskuntaan? Myös tätä on eduskunnan pohdittava.

Hallituksen esityksellä pyritään joka tapauksessa turvaamaan entistä paremmin kaupunkien pienten lähikauppojen elinmahdollisuudet, mikä on tärkeätä. Palvelut ovat jo nyt kaikonneet aivan liian suuressa määrin kauas asutuksen painopistealueilta. Tilanne vaikeuttaa kohtuuttomasti autottomien ja varsinkin vanhusten elämää. Toivottavasti tukitoimet eivät tule liian myöhään.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.