Päivän pistot /Aimo Massinen:
Halosella vain yksi tukija

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on nyt hallinnut tasavaltaa vasta runsaat pari kuukautta, mutta jo nyt voidaan sanoa, että hän on tehtävässään täysin epäonnistunut.

Sellainen käsitys on ainakin välittynyt mediasta.

Teki hän mitä tahansa, se on ollut aina väärinpäin. Varsinkin matkakohteet, niiden ajoitus ja pukeutuminen ovat puhuttaneet. Neuvojista ei ole ollut puutetta.

Halosen ensimmäinen virhe oli tietysti, että hän sattui syntymään naiseksi. Mutta vielä vähemmän anteeksiannettavaa on, että hän aikoinaan erosi kirkosta ja elää yhä synnillistä elämää ilman avioliittoa yhdessä herra Pentti Arajärven kanssa.

Ja että kysymys olisi jopa puolisosta! Vaikka nuorista sukupolvista kaiketi puolet alkaa olla samanlaisia puolisoita, presidentin kumppania ei saa kutsua ennen avioliittoa puolisoksi.

Juuri tässä kohtaa suomen kieli olkoon muuttumaton ikuisesti. Piste.

Pisimmälle julkisessa paheksunnassa on mennyt Martti Ratu . Tämä entinen kansanedustaja ja nykyinen varavaltuutettu lähetteli Turun valtuuston faksilla sinne tänne kirjelmää, jota ei voi tällaisessa perhelehdessä sellaisenaan edes julkaista.

Tyylitaituri Ratu nimitteli Arajärveä Rasputiniksi, Bill Clintonia seksiveijariksi ja Tarja Halosta noita-akaksi. Ehkä herra Ratu järjestää seuraavaksi luutakeräyksen.

Huutia Halonen sai tietenkin siitä, että hän piipahti Chilen presidentin Ricardo Lagosin virkaanastujaisissa heti virkakautensa alussa. Raskauttavaksi matkan teki erityisesti se, ettei hän tämän vuoksi ehtinyt kaikkiin veteraanipäivän tilaisuuksiin.

Vierailu viikinkien juhlassa ja Valkoisessa talossa tuomittiin myös, vaikka missä tahansa muussa maassa oltaisiin suorastaan ylpeitä, jos presidentti pääsee tapaamaan maailman johtavan maan päämiestä Bill Clintonia.

Mutta suoraselkäiset suomalaiset ovat sitä mieltä. että tulkoon Clinton meille kylään, jos hänellä on jotain asiaa!

Odotettu Ruotsin vierailu muodostui sekin onnettomaksi. Tällä kertaa Halosta haukuttiin muumimammaksi, mikä sinänsä oli hyvää mainosta Naantalin Muumimaalle.

Sivukaupalla olemme saaneet lukea mediasta tapakulttuurin edustajien lausuntoja, miten Hattu-Haloseksi joskus haukutulta presidentiltä puuttui nyt hattu, käsilaukku oli liian iso, mustat hansikkaat olivat väärän väriset ja jakkupukukin liian valuvaa materiaalia.

Joku konsulentti neuvoi, että adjutantin olisi pitänyt kantaa Halosen käsilaukkua. Siitä vasta hupia olisikin riittänyt, jos kaluunaherra olisi kulkenut presidentin vanavedessä naisten laukku käsivarrellaan!

Näin tärkeitä huomioita suomalainen media teki presidentin Ruotsin vierailulta. Sen sijaan meiltä jäi kokonaan huomaamatta presidenttivierailun Ruotsissa saama laaja ja myönteinen julkisuus.

Kiitosta ei ole tullut Halosen kotimaan matkailustakaan. Kun Halonen piipahti Suomen huipulla pohjoisessa lappilaisvähemmistöä tapaamassa, se oli tietenkin väärää matkustamista.

Ja kun presidentti teki tällä viikolla ensimmäisen kunnon maakuntamatkan Kuopion seudulle, siitä tuskin ilahtuivat muut kuin me Savon mafian edustajat.

Eikö tämä presidentti ymmärrä ollenkaan hoitaa suhteitaan kultahammasrannikoihin, hienostorouviin ja vallasherroihin?

Presidentin puheista ei ole niinkään välitetty. Tärkeintä on ollut, minne hän on matkustanut ja miltä siellä näyttänyt.

Mutta sitten valkoisten tennissukkien kuuluisa vastustaja Lenita Airisto keksi ruveta ihmettelemään, miksi "kylmä ja hidas" Halonen ei ole vedonnut Filippiineillä kaapattujen suomalaisvankien puolesta.

Onneksi tämäkin yhteiskunnallinen epäkohta on nyt Lenitan valppauden ansiosta korjattu. Presidentti on puhunut panttivankien puolesta. Tosin sellainen pieni epäkohta on vielä jäljellä, ettei heitä ole vapautettu.

Uudella presidentillä näyttää siis olevan joka puolella seinä vastassa. Teet niin tai näin, aina väärinpäin.

Aivan näin huonosti Halosen asiat eivät onneksi ole. Yksi on yhä Halosen tukena: Suomen kansan enemmistö.

Kaleva-lehden teettämän tutkimuksen mukaan 52 prosenttia kansalaisista on erittäin tai melko tyytyväinen Haloseen, 11 prosenttia on toisaalta tyytymätön ja toisaalta tyytyväinen, 12 prosenttia on erittäin tai melko tyytymätöntä ja 24 prosenttia ei osaa sanoa mielipidettään.

Ehkä presidentin siis kannattaa vielä yrittää jatkaa, varsinkaan kun media ei yllättäen ole vielä vaatinut hänen eroaan.
Kirjoittaja on Turun Sanomain päätoimittaja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.