Pääkirjoitus 6.5.2000:
Putin tarttuu virallisesti ohjaksiin
myönteisten tunnelmien vallitessa

Muutaman kuukauden totuttelun jälkeen Vladimir Putinista tulee loppusilausta myöden Venäjän presidentti, kun hänet sunnuntaina asetetaan virallisesti virkaansa.

Putin saa ryhtyä tehtäväänsä myönteisten tunnelmien vallitessa. Venäjän talous on kasvussa, hänen oma kannatuksensa on edelleen korkealla, suhteet länteen ja Natoon ovat lämpiämässä samalla kun presidentti valmistautuu ottamaan vastaan kollegansa Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin. Myös rauhanneuvottelut Japanin kanssa ovat pääsemässä alkuun. Tulevaisuutta näyttää synkistävän vain pitkittyvä Tshetshenian sota.

Vähitellen ovat alkaneet hahmottua myös Putinin painopistealueet. Talouden kuntoon saattaminen on selvästi nousemassa hallinnon keskeiseksi tehtäväksi, mitä lännen sijoittajapiirit epäilemättä tervehtivät ilolla. Putin näyttää jopa sitovan onnistumisensa hallitsijana vahvasti talouteen todetessaan, että johtaja voi katsoa onnistuneensa vain, mikäli talous kasvaa.

Merkit ovatkin hyvät, sillä vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana budjetti on ollut ylijäämäinen. Myös talouden kasvu on pysynyt neljän prosentin tavoitteessa, joka sille asetettiin. Venäjän talouden kasvun piristyminen on näkynyt myös Suomessa selvänä läpikulkuliikenteen vilkastumisena.

Rapakunnossa oleva talous tarvitsee kuitenkin jämäköitä toimia, jotta kasvu saataisiin tukevalle pohjalle. Putinin kokoama aivoriihi laatiikin parhaillaan maalle talousohjelmaa markkinatalouden mallien mukaan. Ohjelma, joka sisältänee hyvinkin radikaaleja toimia, julkistetaan mahdollisesti vielä tämän kuun aikana. Vasta tuolloin nähdään, miten Putin todella aikoo nostaa Venäjän jaloilleen. Temppua on yritetty ennenkin läntisin menetelmin, eikä se ole koskaan onnistunut. Toivottavasti virheistä on otettu opiksi.

Putinilta odotetaan vielä myös keskeisiä henkilövalintoja, joista voi päätellä hänen tulevia toimintalinjojaan. Tärkein on tietenkin pääministerin nimitys. Hyvin mahdollinen valinta on Mihail Kasjanov, vailla poliittista kokemusta oleva talousmies. Jeltsinistä poiketen Putinin oma aktiivisuus antaa pääministerille mahdollisuuden omistautua pääasiassa talouden kohentamiseen, mitä voidaan pitää suurena etuna.

Vaikka uuden presidentin pyörittämä nimitysruletti ei olekaan vielä pysähtynyt, niin on jo selvästi nähtävissä, että Putin pyrkii hyvin vahvaan presidentin hallintoon. Hän haluaa pitää kaikki langat itsellään. Tämä saattaa lopulta nakertaa demokratiaa, jota Putin on sanonut kunnioittavansa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.