Pääkirjoitus 13.4.2000:
Euroopan parlamentilla riittää
omissakin nurkissa siivoamista

Tuoreen tarkastusraportin mukaan Euroopan parlamentti on varsinainen varkaiden paratiisi.
Tuoreen tarkastusraportin mukaan Euroopan parlamentti on varsinainen varkaiden paratiisi.

Edelliselle EU:n komissiolle taloudellisten väärinkäytösten vuoksi potkut hankkinut europarlamentti on jäänyt itse kiinni samoista synneistä. Julki on tullut kaksikin tuoretta selvitystä, jotka osoittavat, että parlamentilla riittää omissakin nurkissaan siivoamista.

Europarlamentin varain käyttöä ja taloushallintoa kritisoidaan rajusti sekä EY:n tilintarkastustuomioistuimen että EP:n omien tilintarkastajien raportissa. Rikkomustyyppejä on pari tusinaa, tapauksia ilmeisesti satoja ja rahalliset menetykset kymmeniä, ellei satoja miljoonia markkoja. Lisäksi tulevat vahvat epäilyt suosikkijärjestelmistä virantäytöissä ja ulkopuolisten palvelujen ostoissa.

Parlamentin kassan kautta virtaa vuosittain kuuden miljardin markan edestä jäsenmaista kerättyjä verokymmenyksiä. Rahaa palaa jokaista euroedustajaa kohti lähes kymmenen miljoonaa markkaa. Vaikka summat ovat melkoisia, niiden käyttöä koskevat säädökset ovat puutteelliset ja valvonta tilintarkastajien mukaan liian löysää ja sattumanvaraista.

Kuulostaa yllättävältä, että byrokraattisuudestaan tunnettua EU-hallintoa moititaan säädösten vähyydestä. Kysymys ei ole kuitenkaan normien määrästä, vaan laadusta. Hallinnollisen jäykkyyden katveessa ammottaa aukkoja, joista vilpistelijöiden on helppo sukeltaa.

Väärinkäytöksiin ovat syyllistyneet sekä parlamenttiryhmät että yksittäiset mepit. Vuosittain jaettavasta runsaan kahden sadan miljoonan markan tukirahasta kymmeniä miljoonia on kanavoitu puolueiden tileille, vaikka ne on tarkoitettu nimen omaan EP-ryhmien sihteerikuluihin, tiedotukseen ja muihin juokseviin menoihin.

Parlamentin varoja on valunut myös yksityistarkoituksiin. EU-rahoilla on maksettu milloin auton ja asunnon varustelua, milloin aikakauslehtien tilauksia ja matkakuluja. Tämän lajin leväperäisyydessä ovat kunnostautuneet etenkin oikeistolaisen UEN:n jäsenet, jos kohta täysin nuhteettomia tuskin ovat mitkään muutkaan ryhmät.

Aivan oma lukunsa tarkastusraporttien karussa kertomassa ovat tavaroiden katoamiset. Kahdessa pääosoitteessa toimiva parlamentti on osoittautunut varsinaiseksi varkaiden paratiisiksi. Atk-laitteita, piirtoheittimiä ja muita konttoritarvikkeita on parin vuoden aikana joutunut teille tietymättömille arviolta jopa 30 miljoonan markan arvosta.

Raporttien antama kuva Euroopan parlamentin toiminnasta on perin kiusallinen instituutiolle, joka on itse pyrkinyt esiintymään hyvän hallinnon ja korkean yhteisömoraalin lipunkantajana.

Jos parlamentti haluaa vastakin osoitella rikkoja muiden silmissä, sen olisi pian saatava kaivettua malka omastaan.