Päivän Pistot -kolumni/Aimo Massinen
Kärpänen lentää vielä

Prologi: "Toden löytämiseen tarvitaan paljon parempi mielikuvitus kuin sen hukkaamiseen. (Lauri Viita)

Kansainvälisen riskisijoitusyhtiö Cognito Ventures Oy:n toimitusjohtajaksi juuri valitulla 2Ulf Sundqvistilla on suuri tulevaisuus takanaan. Amerikkalainen 1Time -lehti listasi hänet ainoana suomalaisena jo 1974 tulevaisuuden suurten maailman johtajien joukkoon.

Uffesta tuli kuitenkin jotain vielä suurempaa. Hänestä tuli Suomen suuren laman ja pankkikriisin symboli. Kiitos politiikan, oikeuslaitoksen - ja median.

Sundqvist suoritti oman puhdistautumisoperaationsa julkaisemalla kirjan 1Kärpäsjahti (WSOY). Se on kirjoittajan kertomus absurdiksi kokemastaan näytelmästä.

Sipoolaisen rakennustyöläisen ja kyläkoulun keittäjän lahjakas poika Ulf Sundqvist sai herätyksen politiikan ihmeelliseen maailmaan jo kouluvuosinaan luettuaan Väinö Linnan 1Pohjantähti -trilogian.

Valtiotieteen opintojen ohella hän lähti sitten mukaan ylioppilaspolitiikkaan, valittiin 1968 kunnanvaltuustoon ja 25-vuotiaana vuonna 1970 eduskuntaan. Jo pari vuotta myöhemmin 27-vuotissyntymäpäivänään hänet nimitettiin opetusministeriksi. Suomen nuorimman ministerin ennätysviittaa hän kantaa edelleen.

Muutaman ministerivuoden jälkeen hänestä leivottiin Sdp:n puoluesihteeri, sitten taas ministeri ja 1981 alkoi kymmenkunta vuotta kestänyt pankkiura. Se oli hänen elämänsä käännekohta.

Tekikö Ulf Sundqvist silloin oikean valinnan? Epäilemättä Uffe valitsi tuolloin väärin. Ei hän ole pikku pankin johtaja-tyyppiä. Uffe on suurten linjojen kansainvälinen makromies. Jos jokin pankki piti välttämättä valita, sen olisi pitänyt olla mieluummin Maailmanpankki.

Komeamman uran hän olisi kuitenkin tehnyt poliitikkona. Sundqvist voisi nyt olla EU-Suomen arvostettu pääministeri tai EU-komissaari. Tasavallan presidentiksi häntä ei olisi valittu, sillä kansalle hän on liian viileä, etäinen, älykäs ja aristokraattinen.

Pelkkä STS-pankin pääjohtajuus ei Sundqvistille riittänytkään. Hänestä tuli yhdessä 2Eero Rantalan kanssa koko punapääoman pyörittäjä. E-osuusliike, Kansa-vakuutusyhtiö, Haka-rakennusyhtiö, työväenpankit ja sittemmin säästöpankkeja laajemminkin koplattiin yhä kiinteämmin yhteen.

Tiedämme nyt, että koko punapääoma upposi, Turun Työväen Säästöpankki muiden mukana. Syynä oli toki suuri lama, mutta parhaansa tuhossa tekivät taitamattomat johtajatkin - eikä Uffe ole heistä vähäisin.

Tosin 2000-luvun kansalainen kysyy, miksi ylipäätään pitäisi olla työväenpankkeja, työväenkauppoja, työväen vakuutus- tai rakennusyhtiöitä. Aatteelliset työväenlehdet tai urheiluseurat voi ymmärtää, mutta mitä itua on puoluepoliittisessa bisneksessä?

Sundqvistin kohtalona oli joutua suuren laman poliittiseksi uhriksi. Poliitikko-pankinjohtajasta tuli ideaalinen uhri. Pahaksi onnekseen hän suostui 2Kristiina -vaimonsa vastuksesta huolimatta Sdp:n puheenjohtajaksi 1991. Uffe sai puoluekokouksen äänestyksessä 219 ääntä ja mm. 2Tarja Halonen vain 19 ääntä.

Suomen suuressa kriisissä pantiin tilille vain pankinjohtajat, vaikka yhtä lailla syyllisiä olivat poliitikot, yritysjohtajat ja SP:n edustajat.

Valtion vakuusrahaston vaatimuksesta pankinjohtajat ja jopa pankkien luottamushenkilöt joutuivat vuosikausiksi oikeusjuttuihin, jotka tulivat veronmaksajille kalliiksi, kun valtion piikki oli auki. Muissa maissa pankkikriisi hoidettiin siististi ilman koston henkeä.

Sundqvistin ratkaisevin virhe oli epäilemättä veljensä Wayup-luototus. Se käynnisti kiirastulen. Uffe on kaikissa vaiheissa todettu rikosoikeudellisessa mielessä täysin syyttömäksi, mutta KKO:n vahingonkorvaustuomio tuli. Myös kansan moraalinen tuomio on ja pysyy.

Lamasyyllisten kiihkeä etsintä heijastui mediaan, oikeuslaitokseen ja tietysti hallitukseen ja eduskuntaan. Sundqvist päästää median kuitenkin yllättävän helpolla. Hänen keskeinen kritiikkinsä kohdistuu poliitikkoihin, ennen kaikkea porvarihallituksen pääministeri 2Esko Ahoon mutta osansa saa myös oppositiojohtaja 2Pertti Paasio .

1Kärpäsjahti on yksi tarina monien joukossa, yhden miehen show - kärpäsen surinaa. Kärpänen lentää lepattaa vielä.

1Epilogi: "Poistumme täältä tietämättä paljoakaan siitä mitä oikein tapahtui. Jos kysytään, saattavat muutamat yrittää tienata sanomalla täyttäneensä käskyt." (Samuli Paronen) 2Kirjoittaja Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.