Pääkirjoitus 29.11.1999:
Uusi suunta tarjolla Kroatialle

Itsenäisen Kroatian perustajan, presidentti Franjo Tudjmanin poistuttua poliittiselta näyttämöltä tasavalta on nyt tullut tienhaaraan. Toinen väylä kääntyy kohti länttä, ja toinen näyttää - ainakin lyhyen tähtäimen läpi katsottuna - samalta umpiperältä, jonne Tudjman maan vei.

Tudjman kansallismielisine HDZ-puolueineen johti maan itsenäiseksi Jugoslaviasta tämän vuosikymmenen alussa. Tosin sodatta Jugoslavia ei siihen suostunut. Sotaan Bosnia-Hertsegovinassa Tudjmanin Kroatia puolestaan lähti omasta halustaan. Kroaattialueet piti saada liitetyksi tasavaltaan, mutta Daytonin rauhassa tavoitteesta oli ainakin virallisesti luovuttava. Virallisesti, sillä käytännössä Tudjmanin Kroatia on säilyttänyt vaikutusvaltansa eteläisen naapurinsa kroaattiosissa.

Tudjman piti Kroatian raudanlujassa otteessaan, mutta samalla osoitti haluja lisätä yhteistyötä EU:n ja Naton kanssa. Niitä ei kuitenkaan ole liiemmin innostanut maa, jossa valta henkilöityy presidenttiin, demokratiaa pidetään puutteellisena, lehdistönvapaus on rajallinen ja joka ei aktiivisesti edistä Kroatiasta karkotettujen 300 000 serbin paluuta.

Muutos näyttää nyt mahdolliselta. Parlamenttivaalit on julistettu ensi vuosituhannen kolmanneksi päiväksi, ja niissä kroaatit voivat valita uuden suunnan.

Tudjman tuskin olisi pysynyt vallassa koko vuosikymmentä ilman kroaattien huomattavaa kansallismielisyyttä. Patriotismi lienee edelleen vahvaa, mutta arkipäivän realiteetit - suuri työttömyys, korkeat hinnat ja matalat palkat - saavat kansalaiset äänestämään muutoksen puolesta.

Huomattavalla mutta hajanaisella oppositiolla on nyt mahdollisuutensa. Mielipidetiedusteluissa hallituspuolue puuskuttaa kaukana kärjestä, ja niiden mukaan oppositio - kärjessään sosiaalidemokraatit eli entiset kommunistit ja sen perässä porvarilliset puolueet - voittaisi vilpeittä käydyt vaalit.

Oppositio olisi valmis muuttamaan maata nykyistä länsimaisemmaksi mutta pelkää vielä Tudjmanin viimeistä iskua. Se on syyttänyt HDZ:aa presidentin maineella ratsastamisesta.

Sympatialisän HDZ voi tosiaan vaaleissa saada itsenäisyysmies Tudjmanista. Tämä pitää lännenkin ottaa huomioon eikä ylenmäärin rummuttaa suunnanmuutoksen puolesta. Kansainvälinen painostus olisi ilmaista propagandaa nykyisille vallanpitäjille.